Orzechy pistacjowe, zwane popularnie pistacjami, orzechami szczęścia lub zielonymi migdałami, mogą przynieść wiele pozytywnych korzyści dla naszego zdrowia. Oczywiście pod warunkiem, że spożywamy je regularnie. Jak dowodzą badania naukowców z Teksasu, wystarczy codziennie spożywać około 70 gramów pistacji, żeby wykorzystać ich właściwości. Podpowiadamy, dlaczego warto robić to regularnie.
Orzechy pistacjowe to małe zielone ziarenka, które znajdują się w szaro-brązowej łupince. Porastają krzewy roślin z rodziny nanerczowatych.
Jedząc pistacje nie musimy obawiać się o przybranie na wadze, ponieważ jedna pistacja zawiera jedynie trzy kalorie, ale zachęcamy do tego, by się nie przejadać. Warto wspomnieć jeszcze o wartości odżywczej, jaką dostarczają naszemu organizmowi pistacje. Znajdziemy w nich sporo witamin (w tym C, B1, B2, B3, B5, B6, B9), minerałów (żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, potas i cynk), cennych dla organizmu tłuszczów, a także białko, błonnik, luteinę oraz węglowodany. W pistacjach znajdziemy również antyoksydanty, które wykazują zdolność zwalczania wolnych rodników odpowiedzialnych za większość chorób.
Pomagają walczyć z podwyższonym cholesterolem
Pistacje jedzone regularnie pomagają zbijać poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie. Potwierdzają to badania amerykańskich naukowców, które trwały około 15 lat. W wyniku badania okazało się, że osoby, które zjadały około 67 gramów pistacji miały o 10 procent niższy cholesterol niż grupa kontrolna.
Wzmacniają kości
Pistacje działają również pozytywnie na kości. To wszystko dzięki minerałom w nim zawartym. Konkretnie chodzi o wapń,
fosfor, magnez oraz potas. Pamiętajmy również, że pistacje są bardzo dobrym źródłem białka, które jest przecież podstawowym budulcem mięśni i kości. Powinni wiedzieć to sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie.
Pomagają regulować poziom cukru we krwi
Pistacje jedzone regularnie pomagają również stabilizować poziom cukru w organizmie, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie diabetyków.
Korzystnie wpływają na włosy
Jedzenie pistacji chroni pigmentację naszych włosów. To dlatego, że zawierają one miedź. Dzięki temu włosy są lśniące i piękne. Pistacje mogą pomóc również zahamować wypadanie włosów oraz przyspieszyć ich wzrost. Najlepsze efekty przyniesie bezpośrednie aplikowanie olejku pistacjowego na włosy, który wykazuje silne właściwości nawilżające i regenerujące.
Poza tym pistacje:
* pomagają obniżać ciśnienie tętnicze;
* wzmacniają kości;
* regulują funkcjonowanie układu nerwowego;
* usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego (poprawiają pracę naczyń krwionośnych);
* mogą zahamować rozwój wielu chorób;
* poprawiają wygląd skóry;
* wzmacniają odporność.
Pistacje można śmiało jeść jako przekąskę lub dodawać je do różnego rodzaju sałatek.