Reklama

Dlaczego warto jeść nasiona konopi?

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu konopie były istotnym ogniwem napędzającym polską gospodarkę. Ich uprawy zapewniały niezbędny surowiec, z którego wytwarzało się przedmioty codziennego użytku: tkaniny, materiały izolacyjne czy pasze. Obecnie popularność tej rośliny nie jest aż tak duża, ale nadal wykorzystywane są jej nasiona, które docenia się za walory kulinarne. Ich regularne spożywanie chroni przed wieloma chorobami oraz wpływa korzystnie na wygląd. Na co dokładnie pomogą nasiona konopi? Przekonajmy się.

Reklama

Czym są konopie?

Konopie siewne pochodzą z Azji, ale uprawiane są także w innych częściach świata. Poza zastosowaniem w różnych w dziedzinach gospodarki, m.in. w budownictwie, włókiennictwie czy kosmetyce; wytwarza się z nich olej, który wykazuje działanie lecznicze. Warto wiedzieć, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu roślina ta była powszechnie uprawiana w Polsce. Po latach zapomnienia znów wraca do łask.

Czy nasiona konopi są legalne?

Wbrew błędnie powielanym opiniom konopie siewne nie zawierają żadnych uzależniających ani odurzających substancji. Natomiast często mylone są z konopiami indyjskimi, czyli popularną marihuaną, której posiadanie oraz uprawa jest surowo zabroniona.

Nasiona konopi

Najcenniejszą częścią konopi są nasiona. Można je zakupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz na aukcjach internetowych. Dostępne są opakowania zawierające ziarna łuskane, niełuskane oraz mielone. Mają bardzo szerokie kulinarne zastosowanie. Mogą być dodatkiem do śniadaniowego musli, wzbogacać smak samodzielnie wypiekanego chleba albo urozmaicać sałatki czy przekąski. Prócz specyficznych walorów smakowych są źródłem wielu cennych wartości odżywczych.

Co znajdziemy w konopi siewnej?

Nasiona konopi siewnej zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Ich spożywanie jest bardzo korzystne dla całego organizmu. Znaleźć je można w wielu produktach, ale najlepsze działanie wykazują wtedy, gdy zjada się je w odpowiednich proporcjach (3:1) i taki stosunek znajduje się w konopi. Kwasy tłuszczowe działają przeciwzapalnie: niwelują dolegliwości skórne oraz szybko łagodzą schorzenia związane z układem kostno-stawowym. Ich regularnie spożywanie najkorzystniej wpływa na układ krążenia: wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają odkładaniu się na ich ściankach blaszek miażdżycowych, a tym samym chronią przed zawałem czy udarem serca.

Witaminy i minerały

Konopie siewne obfitują w wiele składników odżywczych. Znaleźć w nich można witaminy z grupy B, a także A, D oraz E; jak również cenne pierwiastki, takie jak fosfor, wapń, mangan, magnez, żelazo, miedź czy cynk. Do diety warto włączyć nasiona choćby dlatego, że zbawiennie wpływają na wzrok; poprawiają widzenie oraz zapobiegają rozwojowi zwyrodnień oczu. Ale nie tylko.

Nasiona a układ trawienny

Nasiona konopi zawierają spore pokłady błonnika. Chroni on układ pokarmowy oraz stymuluje jego pracę, między innymi przyspiesza perystaltykę jelit oraz usprawnia metabolizm. Poza tym pomaga wchłaniać cenne substancje odżywcze znajdujące się w pokarmie i pozwala szybciej pozbyć się zbędnych produktów przemiany materii. Nasiona konopi wspierają też starania o szczupłą i zdrową sylwetkę - błonnik dokładnie wypełnia ścianki układu pokarmowego, zapewniając uczucie sytości na dłużej.

Konopie a uroda

Nasiona konopi pomagają dłużej cieszyć się pięknym i młodym wyglądem. To zasługa obecnych w nich przeciwutleniaczy, które usuwają zalegające w organizmie toksyny oraz niszczą rozwijające się w nim wolne rodniki. Te ostatnie odpowiadają za szybsze starzenie się komórek. Poza tym zawarty w nasionach cynk wyjątkowo korzystnie wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Źródło pełnowartościowego białka

Nasiona konopi to źródło pełnowartościowego białka. Dostarcza on niezbędnych w diecie aminokwasów, w dodatku w ilościach porównywalnych do tych występujących w mięsie i tym samym stanowi ważny budulec mięśni czy kości oraz zapewnia solidny zastrzyk niezbędnej energii.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama