Reklama

Dlaczego kwas foliowy jest dla nas tak ważny?

Biologiczne wsparcie naszego organizmu, które reguluje funkcje niezbędnych składników odżywczych, czyli kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowej aktywności metabolicznej setek procesów biologicznych w metabolizmie człowieka. Bez tej podstawowej substancji, możemy spodziewać się niezliczonej ilości chorób i zaburzeń w naszym organizmie. Niedobór kwasu foliowego jest najczęstszym niedoborem substancji odżywczych i witamin na całym świecie, powoduje objawy takie jak apatia, depresja, uczucie lęku, bezsenność, nadmierne zmęczenie, problemy z pamięcią i zaburzeń trawienia.

Kwas foliowy i choroby serca

Coraz więcej dowodów naukowych potwierdza koncepcję, że niskie spożycie i poziom kwasu foliowego we krwi może sprzyjać rozwojowi choroby niedokrwiennej serca. W wielu badaniach powiązano niski poziom kwasu foliowego z podwyższony poziom homocysteiny, podczas gdy inne badania wykazały powiązanie pomiędzy wysoką ilością homocysteiny i zwiększonym ryzykiem występowania chorób serca. Homocysteina (cichy zabójca układu krążenia), uważana jest za jedna z głównych przyczyn występowania chorób serca, niszczy komórki ścian tętnic.

Kwas foliowy i DNA

Trudno sobie wyobrazić bardziej kluczową cząsteczkę dla stworzenia i utrzymania ludzkiego życia niż DNA. Jest to podstawa dziedziczności, a jednocześnie te małe cząsteczki kontrolują wszystko co dotyczy naszego rozwoju, od kształtu naszych uszu, koloru oczu czy włosów po rozwój możliwości intelektualnych naszego mózgu, zachowanie i kształtowanie osobowości. Występowanie chorób genetycznych i w dużej mierze to jak długo żyjemy jest również zależne od naszego DNA. W samym sercu procesów genetycznych leży kwas foliowy. Aby prawidłowo zbudować nasz kod genetyczny, potrzebna jest odpowiednia jego dawka.

Zwiększona odporność

Nasz układ odpornościowy to pierwsza linia obrony przed chorobami, wirusami i bakteriami. Wykorzystuje on kwas foliowy do produkcji białych krwinek do obrony organizmu przed takimi czynnikami. Bez wystarczającej ilości kwasu foliowego, grasica, węzły chłonne nie działają prawidłowo, a układ odpornościowy wytwarza niewystarczającą ilość białych krwinek. Pokarmy zalecane do uregulowania poziomu kwasu foliowego to: świeże owoce cytrusowe i świeżo wyciskane z nich soki, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste, orzechy, łosoś, produkty pełnoziarniste, kasza gryczana, buraki, kiełki pszenicy.

Rak

Rak jest chorobą, w której powstają zmutowane komórki. Jedna z teorii głosi, że chroniczny niedobór kwasu foliowego prowadzi do mutacji, które prawdopodobnie powodują raka. Ludzie, którzy jedzą dieta bogata w warzywa i owoce są więc mniej narażeni na rozwój raka niż ci, którzy jedzą mało tych produktów.

Choroby szyjki macicy

Dysplazja szyjki macicy, budzi poważne obawy u kobiet, jest powszechnie uważana przez ginekologów za uszkodzenie, które staje się prekursorem do powstania raka szyjki macicy jeśli pozostaje nieleczona. Najlepszym sposobem aby temu zapobiegać, jest regularne przyjmowanie kwasu foliowego.

Nadciśnienie w trakcie ciąży

Badacze stwierdzili, że 9,2% kobiet przyjmujących suplementację kwasu foliowego od kilku miesięcy przed ciążą i 12,9% tych, które przyjmowały suplementy z kwasem foliowym w czasie ciąży, rzadziej cierpiały z powodu nadciśnienia w trakcie trwania ciąży.

Niedokrwistość

Niedokrwistość często diagnozowana jest gdy główne objawy to osłabienie, bladość i chroniczne zmęczenie, występuje, gdy we krwi jest bardzo niski poziom czerwonych krwinek lub niedostateczny poziom hemoglobiny. Kwas foliowy zapewnia produkcję wystarczającej ilości czerwonych krwinek o odpowiedniej budowie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama