Reklama

Dieta Gillian McKeith - idealna dla aktywnych fizycznie

Dieta Gillian McKeith to dieta dla aktywnych i niecierpliwych, którzy chcą szybko schudnąć. Trwa dwa tygodnie. Dieta w oryginale nazywa się Boot Camp, czyli obóz kondycyjny - dlatego, że wymaga dyscypliny i konsekwencji. Jej pomysłodawczyni pochodzi ze Szkocji. Jest autorką poświęconych odchudzaniu artykułów prasowych i książek, m.in. bestsellera „Jesteś tym, co jesz”.

Reklama

Zasady diety Gillian McKeith

Jemy często: 3 posiłki główne plus 3 przekąski. Przygotowujemy niewielkie porcje - o 1/3 mniejsze niż dotychczas. Wybieramy warzywa z bazarku, nie z supermarketu.

Dbamy, by w menu znalazły się: białka z roślin strączkowych i białego mięsa, dobre tłuszcze z ryb oraz węglowodany złożone z pełnoziarnistych bułek i makaronów. Do 3 posiłków dodajemy surowe warzywa (pomidora, sałatę).

Dopełnieniem diety jest trening. Ruszamy się codziennie przez godzinę. Najlepsze byłyby zajęcia w fitness klubie, ale możemy też jeździć na rowerze albo ćwiczyć brzuszki w domu.

Produkty zakazane: sól, cukier, wędliny, napoje gazowane, białe pieczywo, biały makaron i biały ryż, ciastka i herbatniki, chipsy, przetworzona żywność, mleko krowie, śmietana, ser żółty, słodycze, masło, margaryna, wyroby pszenne, kawa.

Obniżymy cholesterol

Po dwóch tygodniach jedzenia nieprzetworzonych, produktów oraz ćwiczeń zmniejszy się poziom cholesterolu, a dokładniej jego szkodliwej odmiany LDL. Dodatkowo oczyścimy organizm. Skóra stanie się promienna i zyskamy więcej energii.

Najważniejsze składniki

Warzywa: cykoria, natka pietruszki, szczaw, sałata, szpinak, awokado, bakłażany, brokuły, cebula, kalafior, cukinia, kapusta pekińska, marchew, papryka, pomidory, rzodkiewki, seler.

Orzechy: migdały, nerkowce, włoskie.

Ziarna zbóż: kasza gryczana, jęczmienna, kukurydza, orkisz, żyto.

Owoce: arbuzy, banany, grejpfruty, gruszki, jabłka, kiwi, śliwki, truskawki.

A poza tym: białe mięso i ryby.

Jak uniknąć efektu jo-jo?

Unikniemy efektu jo-jo, gdy nie wrócimy do starych nawyków pojadania byle czego. Po zakończeniu diety trzeba jeść 5 posiłków dziennie, ograniczyć owoce do 2 dziennie, a zwiększyć ilość zjadanych warzyw - najlepiej zielonych liściastych.

Starajmy się też zrezygnować ze śmieciowego jedzenia, czyli przetworzonych lub smażonych potraw z białej mąki (w tym chleba i makaronu), alkoholu i innych używek.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie: miks malinowy (200 kcal).

Połącz ćwierć szklanki odtłuszczonego serka homogenizowanego. Dodaj do tego szklankę malin (mogą być z mrożonki). Wymieszaj z łyżeczką soku z cytryny. Posyp łyżką pokruszonych migdałów.

Przekąska 150 kcal: serek z warzywami.

Opakowanie serka wiejskiego odtłuszczonego wymieszaj z pokrojonym zielonym ogórkiem, kawałkami selera naciowego i posiekanym koperkiem.

Przekąska 100 kcal: kilka migdałów lub garść pestek z dyni.

Lunch 320 kcal

Chlebek pita: Pełnoziarnistą pitę wypełnij kilkoma liśćmi sałaty, pokrojoną ćwiartką awokado, posiekaną cebulą, kawałkami pomidora i ogórka. Do tego świeża brzoskwinia.

Przekąska 150 kcal

Orzechy włoskie: łyżka pokruszonych i pół grejpfruta.

Kolacja 160 kcal

Sałatka z tuńczyka: Wrzuć do miseczki garść liści szpinaku i rukoli, dodaj tuńczyka z puszki, 4 pomidorki koktajlowe i pokrojony ogórek. Skrop oliwą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama