Reklama

Dieta dobra dla mózgu: Lista produktów, dzięki którym główka pracuje!

Masz problemy z koncentracją, często czujesz rozdrażnienie i zmęczenie, a zapamiętywanie informacji i skupienie się na konkretnych zadaniach sprawia ci kłopot? Przyjrzyj się swojemu talerzowi! W kontekście jadłospisu często mówi się o utrzymaniu zgrabnej sylwetki, jednak to, co ląduje w menu, ma niebagatelny wpływ na pracę mózgu. W końcu ten „najpotężniejszy komputer” potrzebuje odpowiedniego paliwa do sprawnego funkcjonowania. Z okazji Światowego Dnia Mózgu obchodzonego 22 lipca podpowiadamy, co sprzyja koncentracji, uczeniu się i zapamiętywaniu. Dzięki naszym wskazówkom stworzysz nie tylko odżywczy, ale również smaczny i różnorodny jadłospis.

Jak odżywiać mózg? Metod jest wiele!

Istnieje bardzo dużo produktów, które staną się cennym uzupełnieniem codziennych posiłków, więc diety odpowiedniej dla mózgu nie należy utożsamiać z licznymi wyrzeczeniami czy zmuszaniem się do jedzenia artykułów spożywczych, za którymi nie przepadamy. Ogromne pole do manewru mają zarówno mięsożercy, jak i zwolennicy diet roślinnych.

Wśród produktów, które dobrze wpływają na pamięć i koncentrację znajdziemy pozycje, które przypadną do gustu najbardziej wybrednym niejadkom oraz osobom, które nie mają czasu lub ochoty na spędzanie wielu godzin w kuchni. Przydadzą się zarówno studentom będącym w ferworze przygotowań do sesji, jak i smakoszom, którzy chcą chronić ten ważny organ przed postępującymi procesami starzenia.

Reklama

Zielone warzywa jako produkty, które wspierają pracę mózgu

Włączmy do diety zielone warzywa liściaste: szpinak, jarmuż i sałatę. Nie warto zapominać o brokułach i aromatycznym koperku, którego zapach sprawia, że niejednej osobie zaczynają intensywniej pracować ślinianki. Specjaliści z dziedziny żywienia rekomendują uwzględnienie przynajmniej jednej porcji takich produktów w ciągu dnia dla poprawy koncentracji i pamięci. Dlaczego?

Wynika to z dużej zawartości kwasu foliowego, znanego również jako witamina B9. Choć słyszy się o nim najczęściej w kontekście ciężarnych kobiet, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu każdego człowieka - niezależnie od płci czy wieku. Niedobory kwasu foliowego mogą skutkować zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia demencji, a także utrudniać codzienne funkcjonowanie pod względem problemów z koncentracją i procesami myślowymi.

Zobacz: Niedobór witaminy D związany ze zwiększonym ryzykiem demencji

Co jeść, aby poprawić pamięć i koncentrację? Zrób sobie kanapkę!

W porządku, samo zrobienie kanapki to pewne uproszczenie, ponieważ ważny jest dobór odpowiednich składników. Chodzi przede wszystkim o stawianie na pełnoziarniste produkty zbożowe w postaci ciemnego pieczywa, ale też makaronu, kasz, płatków owsianych i niełuskanego ryżu brązowego. Jako źródło węglowodanów złożonych stanowią solidny zastrzyk energii dla mózgu, który jest wykorzystywany stopniowo, a co za tym idzie - efektywnie. Dzięki nim unikniemy ciągłego uczucia znużenia oraz problemów ze skupieniem się na swoich codziennych zadaniach.

Co istotne, produkty pełnoziarniste są cennym źródłem witamin z grupy B, których braki objawiają się zawrotami głowy, spadkiem nastroju, stanami depresyjnymi i kłopotami z pamięcią. Z racji wysokiej zawartości błonnika, zapewniającym uczucie sytości na dłużej, są polecane również osobom, którym zależy na utracie nadprogramowych kilogramów.

Trochę oleju w głowie

Zastanawiasz się, jakie jeszcze produkty wspierają pracę mózgu? Nie pozbywaj się z diety tłuszczów, pod warunkiem że będą to oleje pochodzenia roślinnego, a zwłaszcza:

  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • olej lniany,
  • olej z pestek dyni.

Znajdziesz w nich niezbędne dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3, które umożliwiają przewodzenie impulsów nerwowych i przekazywanie informacji między komórkami mózgowymi. Dzięki temu łatwiej jest się skupić i przywołać informacje dokładnie w tym momencie, w którym potrzebujemy ich najbardziej. Co ważne, kwasy omega-3 są niezbędne również dla prawidłowej pracy serca.

Żywieniowa pocztówka znad morza

Chcąc zadbać o mózg, powinniśmy uwzględniać w diecie ryby morskie i owoce morza. One również są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Utrzymywanie ich stałego poziomu w organizmie wpływa pozytywnie na produkcję serotoniny kluczowej dla utrzymania dobrego nastroju. Spożywanie darów morza obniża ryzyko występowania zaburzeń neurologicznych typowych dla podeszłego wieku i usprawnia proces przyswajania nowych informacji. Stawiajmy przede wszystkim na: śledzie, makrele, dzikie łososie, sardynki, dorsze i tuńczyki.

Sprawdź: Brzydkie nawyki, które świadczą o wysokiej inteligencji. Też to robisz?

Twardy orzech do zgryzienia

Orzechy włoskie cieszą się prawdopodobnie największym uznaniem wśród orzechów i nasion, które są dobre dla mózgu. Nawet ich kształt przypomina ten ludzki organ! To prawda, że powinny znaleźć się w naszym menu jako zdrowa przekąska, gdy przygotowujemy się do egzaminu lub pracujemy nad ważnym projektem. Nie warto jednak ograniczać się wyłącznie do nich!

Orzechy laskowe, migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni, swojskie siemię lniane i nieco bardziej egzotyczne nasiona chia uznawane są współcześnie za superfoods - ich działanie na mózg jest nie do przecenienia. Jako źródła kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 wpływają zbawiennie na funkcje poznawcze, a do tego tworzą osłonę dla komórek nerwowych i zapewniają ich elastyczność. Znajdziemy w nich także witaminę E, która nazywana jest witaminą młodości i nie chodzi tylko o pozytywne działanie na skórę!

Polecamy:

Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

Niebieska herbata: Jakie ma właściwości zdrowotne?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama