Reklama

Dieta codzienna bogata w kwasy tłuszczowe

Oleje rybie są bardzo ważnym preparatem wzmacniającym odporność, wspomagającym prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz wspomóc pracę serca. Tran stanowi uzupełnienie codziennej diety w niezbędne kwasy tłuszczowe, które są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego działania. W tranie znajdziemy unikalną kompozycję kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, oraz witaminę A i D.

Reklama

Różnicę pomiędzy tranem, a olejem z wątroby rekina

Warto wiedzieć, że tran, a olej z wątroby rekina to osobne nazwy zarezerwowane dla różnego gatunku ryb. Tran pozyskuje się z wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Oprócz kwasów tłuszczowych omega 3 oraz witamin z grupy A i D, tran dodatkowo wzbogacono w witaminę E. Oczywiście do kwasów tłuszczowych omega 3 należą dwa bardzo istotne kwasy – EPA i DHA, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Tak więc czym różni się olej z wątroby rekina? Po pierwsze zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 jest zdecydowanie niższa, niż w tranie. Jednak olej z wątroby rekina zawiera dwie substancje – alkiloglicerol i skwalen, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Co ciekawsze, alkiloglicerol występuje w mleku matek karmiących, co pozwoli zapewnić noworodkowi odpowiednią ochronę.

Kto może przyjmować tran?

Oczywiście tran mogą przyjmować prawie wszyscy, a w szczególności osoby narażone na zwiększony wysiłek fizyczny i psychiczny. Ważne jest również, aby podawać tran dzieciom i młodzieży w okresie dojrzewania czy też osobom w podeszłym wieku lub cierpiącym na przewlekłe choroby. Równie dobrze sprawdzi się jako substancja uzupełniająca w diecie osób nadużywających alkoholu i palących papierosy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama