Dieta biblijna, zwana też Dietą Stwórcy oparta jest na Starym Testamencie. Jej autorem jest Jordan Rubin, który wymyślił ją chcąc znaleźć ulgę w chorobie Leśniowskiego-Crohna, z którą zmagał się od wielu lat. Zgodnie z jego zaleceniami dieta powinna trwać 40 dni. Posiłki trzeba jeść regularnie i powoli. Jakie jeszcze zasady obowiązują w przypadku diety biblijnej?
Reklama
Ma ona ustabilizować poziom cukru we krwi. Przez dwa tygodnie możesz jeść jedynie mięso, ryby oraz zielone warzywa. Unikaj wtedy jednak roślin strączkowych.
Teraz możesz wzbogacić jedzenie z pierwszej fazy o jak najmniej przetworzone ziarna zbóż (proso, kukurydzę, żyto, jęczmień, owies) oraz kasze.
Możesz włączyć do diety słodkie owoce, cytrusy i rośliny strączkowe. W każdym tygodniu jej trwania trzeba zrobić dzień postu. Wtedy pije się tylko wodę i świeże soki z warzyw.
Nasiona – sezam, len, dynia, słonecznik. Ryby dziko żyjące – dorsz, śledź, halibut, łosoś, makrela, pstrąg. Nabiał (maślanka, kefir) i jajka.
W czasie diety Stwórcy od drugiej fazy dozwolone są małe przekąski. Wolno jeść orzechy: nerkowca, włoskie, migdały, pekan, brazylijskie. Nie mogą być prażone.
Dietę Stwórcy – z wyłączeniem fazy pierwszej – można stosować dowolnie długo. Warto pamiętać, że istotną rolę odgrywa w niej też sen. Kładź się spać przed godz. 22:30.