Reklama

Daktyle: Dlaczego uznaje się je za najzdrowsze owoce?

W codziennej diecie coraz częściej sięgamy po bakalie. Ta zdrowa przekąska z powodzeniem może być jedzona między głównymi posiłkami. Najczęściej kupujemy je przed świętami, ponieważ bez nich nie mogą powstać wyjątkowe specjały. Do bakalii zalicza się wiele rodzajów orzechów, ale też są w nich obecne suszone owoce. Znajdziemy tam również daktyle, które uznawane są za najzdrowsze naturalne produkty. Czy każdy może jeść je bez ograniczeń? Co w sobie zawierają? Przekonajmy się.

Daktyle. Co o nich wiemy?

Daktyle to owoce, które rosną na palmie daktylowej. W środowisku naturalnym spotyka się je na Bliskim Wschodzie, ale uprawiane są również w innych miejscach świata, np. w Stanach Zjednoczonych. Ze względu na występujące w nich wartości odżywcze, przez Arabów nazywane są "chlebem życia". To zasługa witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie wielu narządów. Najciekawszy jest fakt, że znajdziemy w nich salicylany, czyli substancje, działające prawie tak samo, jak popularna aspiryna.

Odmiany daktyli

Daktyle mają szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Można spotkać w sklepach owoce świeże, ale najczęściej kupowane są suszone. Stosuje się je do produkcji wyśmienitej mąki daktylowej, przetworów, dżemów, deserów oraz tzw. miodu palmowego. Można również je faszerować, zapiekać oraz gotować. Najpowszechniej zaś, zjadamy je na surowo. Posiadają one wiele walorów, przede wszystkim z powodu wykwintnego, słodkiego smaku oraz wyjątkowej konsystencji. Niektóre odmiany rozpływają się na języku jak lody, inne zaś ciągną się, jak cukierki.

Na co pomogą daktyle?

Daktyle są nieocenione w leczeniu zaparć. Błonnik, który znajdziemy w tych owocach, skutecznie poprawia perystaltykę jelit. Układ pokarmowy lepiej radzi sobie z procesami trawiennymi, łatwiej pozbywa się produktów przemiany materii oraz skuteczniej wchłania zawarte w pokarmie witaminy i minerały. Warto wiedzieć, że daktyle posiadają właściwości alkalizujące, czyli zobojętniają kwasy żołądkowe. Pomogą więc wtedy, kiedy cierpimy z powodu nadkwasoty żołądka oraz zgagi. Natomiast obecność tryptofanu szybko przyniesie ulgę w przypadku zespołu jelita wrażliwego.

Ochrona żył i tętnic

Salicylany, które występują w daktylach, są skutecznie w usuwaniu złogów cholesterolu znajdujących się w żyłach oraz tętnicach. Substancje te mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwzakrzepowe i chronią układ krwionośny przed miażdżycą oraz zawałem serca. Salicylany wykazują właściwości porównywalne do aspiryny, jednak nie wywołują podrażnień układu pokarmowego. Z kolei obecność w daktylach potasu, wspiera cały układ krążenia i chroni go przed wieloma schorzeniami, takimi jak nadciśnienie tętnicze krwi albo udar mózgu.

Daktyle. Dla sportowców i nie tylko

Po suszone daktyle powinni sięgać sportowcy oraz osoby, które podejmują się na co dzień wytężonego wysiłku fizycznego. Dlaczego? Ponieważ te owoce są bogatym źródłem cukrów prostych, dostarczających organizmowi niezbędnej do działania energii. Dodatkowo, obecność wapnia doskonale wspiera pracę mięśni oraz całego układu nerwowego. Daktyle polecane są również dla osób, które na co dzień mają problemy z pamięcią i koncentracją oraz borykającym się na co dzień z przewlekłym stresem. Zawarta w nich tauryna ma działanie przeciwdepresyjne.

Czy każdy może jeść daktyle?

Daktyle, mimo że uznawane za owoce zdrowe, nie mogą być spożywane przez każdego. Przede wszystkim ze względu na obecność cukrów prostych, zrezygnować powinny z nich osoby chore na cukrzycę. Również ci, którzy cierpią na schorzenia układu pokarmowego, takie jak np. nadmierne wzdęcia, powinny starać się jeść ich jak najmniej, gdyż mogą one wzmagać nieprzyjemną dolegliwość. Z uwagi na to, że w daktylach znajduje się tyramina, która może potęgować migrenowe bóle głowy, warto jeść je z rozwagą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama