Reklama

Czym jest hydrolizat kolagenu i w jakim celu się go stosuje?

Hydrolizat kolagenu to inaczej żelatyna, która jest niskiej jakości źródłem białka i aminokwasów. Żelatyna wykorzystywana jest w wielu produktach spożywczych, w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz fotografii. Producenci odżywek i suplementów diety, które są produkowane na bazie żelatyny przekonują nas, że po regularnym przyjmowaniu ich produktów znikną wszelakie problemy ze stawami. Czy kolagen jest bezpieczny i jakie niesie ze sobą korzyści, dowiesz się poniżej.

Według badań, żelatyna wspiera porost włosów i pomaga odżywić paznokcie, aby były twarde i odporne na uszkodzenia. Oczywiście jest potrzebna w prawidłowym funkcjonowaniu stawów oraz w naturalny sposób wspomaga trawienie, dzięki sporej zawartości białka i aminokwasów, które są niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Niestety niektóre aminokwasy nie są obecne w mięsie, nie znajdziemy ich na przykład w filetach z piersi kurczaka, mielonej wołowinie czy steku. Dlatego warto uzupełniać niedobory tych aminokwasów spożywając żelatynę.

Najlepszym źródłem żelatyny jest oczywiście domowy bulion gotowany na kości. Jednak nie zawsze jest możliwe, aby zjeść porcję pysznego i gorącego rosoły jak u mamy. Dla osób, które mają problem z tolerancją naturalnej żelatyny wymyślono hydrolizat kolagenu. Jest on unikalny w strukturze dzięki wysokiej zawartości glicyny, lizyny i proliny, które znajdują się w mniejszych ilościach w innych suplementach białkowych. Te poszczególne aminokwasy są potrzebne do stymulowania działania poszczególnych komórek naszego organizmu oraz do odbudowy uszkodzonych komórek ciała, które mogą być osłabione przez nadmierny stres.

Hydrolizat kolagenu jest brakującym elementem, który dostarcza do naszego organizmu aminokwasy (glicyna, prolina, lizyna), które są potrzebne do budowy tkanki łącznej. Dodatkowo kolagen w przeciwieństwie do żelatyny rozpuszcza się w zimnych napojach, takich jak koktajle owocowe, które chętnie spożywamy. Oczywiście kolagen możemy również dodać do herbaty ziołowej oraz do innych produktów spożywczych, które lubimy i nam smakują.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama