Reklama

Czego nie powinny jeść osoby cierpiące na nadciśnienie?

Nadciśnienie tętnicze uznane jest przez Światową Organizację Zdrowia za chorobę cywilizacyjną. W Polsce żyje z nią ponad osiem milionów osób. Na świecie liczba chorych co roku drastycznie wzrasta. Niestety coraz częściej są to ludzie młodzi. Przyczyną nadciśnienia są zazwyczaj: niezdrowy tryb życia, nieodpowiednia dieta, brak czasu na odpoczynek i zapracowanie. Leczenie nadciśnienia tętniczego opiera się nie tylko na farmakologii. Szczególnie ważny jest odpowiednio dobrany jadłospis chorego. Lekarze podkreślają, że prawidłowo zbilansowana dieta działa jak niefarmakologiczne leczenie. Nadciśnieniowcy szczególnie powinni unikać kilku produktów. Przedstawiamy sześć tych najbardziej szkodliwych i podpowiadamy również, co powinno znaleźć się w diecie osób, które mają podwyższone ciśnienie.

Czego powinni unikać nadciśnieniowcy?

Sól

Sól to niewątpliwie najbardziej szkodliwy produkt dla osób, które chorują na nadciśnienie. Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego zaleca ograniczenie spożywania soli przez chorujących na nadciśnienie do minimum. Jest to jednak trudne, gdyż sól obecnie występuje praktycznie w większości produktów. Według PTNT maksymalna dawka soli dla nadciśnieniowca nie powinna przekraczać sześciu gramów na dobę. Warto pamiętać, że sól w nadmiarze nie tylko powoduje nadciśnienie, ale także miażdżycę i udar mózgu, co w konsekwencji prowadzi do wyniszczania naczyń mózgowych. Każdy z nas powinien ograniczyć jej spożywanie.

Masło i margaryna

Masło i margaryna to najbardziej szkodliwe rodzaje tłuszczu i szczególnie niewskazane osobom z nadciśnieniem. Nie tylko zawierają ogromne ilości tłuszczu, ale także soli, co kończy się fatalnie dla naszych tętnic. Nadciśnieniowcy powinni zdecydowanie unikać jedzenia margaryny i masła. Najlepiej zastąpić je oliwą z oliwek lub zdrowymi olejami, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu i regulują ciśnienie krwi.

Tłuste produkty

Kolejne szkodliwe produkty dla nadciśnieniowców to tłusta żywność, zwierająca sporą ilość cholesterolu. Można do nich zaliczyć przede wszystkim tłuste mięsa, potrawy przygotowywane w dużej ilości tłuszczu, a także przetwory mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu. Osoby zmagające się z nadciśnieniem zdecydowanie powinny ich unikać. Najlepiej zamienić je na chude mięso oraz produkty z grupy nabiału w wersji light.

Słodycze

Niestety nadciśnienie zmusza również do rezygnacji z większości wyrobów cukierniczych. Osoby miewające skoki ciśnienia powinni jeść słodycze jedynie sporadycznie, a starać się zastępować je owocami (zarówno świeżymi, jak i suszonymi) lub mało kalorycznymi przekąskami.

Białe pieczywo i wyroby z pszenicy

Niewielu z nas ma tego świadomość, ale wyroby z pszenicy są bardzo szkodliwe dla osób, które cierpią na nadciśnienie. Dlaczego? Ponieważ zawierają skrobię i gluten. Te dwa newralgiczne składniki podnoszą ciśnienie krwi głównie u osób, u których występują problemy sercowe. Nadciśnieniowcy powinni unikać zatem białego pieczywa, a także większości wyrobów z pszenicy – makaronów, ciast, etc.

Alkohol

Alkohol to dosyć kontrowersyjny produkt, jeśli chodzi o nadciśnienie tętnicze. Niektórzy dietetycy i lekarze uważają, że napoje wysokoprocentowe nie mają wpływu na wzrost ciśnienia. Jednak naukowcy stanowczo zaprzeczają takiej tezie, potwierdzając, że alkohol znacznie rozszerza naczynia krwionośne i wywołuje skoki ciśnienia. Badania dowodzą, że po wypiciu nawet kilkudziesięciu mililitrów alkoholu ciśnienie nieznacznie spada, lecz po kilku godzinach może nagle wzrosnąć, prowadząc nawet do zawału. Stąd jest definitywnie niewskazany dla nadciśnieniowców.

Jakie produkty są wskazane dla nadciśnieniowców?

Nadciśnieniowcy swoją dietę powinni wzbogacić przede wszystkim w produkty, które są niskokaloryczne, a w dodatku wykazują właściwości obniżające i regulujące ciśnienie. Do grupy tej z pewnością możemy zaliczyć większość warzyw i owoców, a szczególnie rodzynki, pomidory, żurawinę, buraki i zielone warzywa liściaste. Osoba zmagająca się z nadciśnieniem powinna codziennie jeść kilka warzyw i owoców. Nieodłącznym elementem diety nadciśnieniowca powinna być także oliwa z oliwek, która dzięki dużej zawartości antyoksydantów i polifenoli reguluje ciśnienie krwi i chroni przed chorobami serca. Osobom z podwyższonym ciśnieniem zaleca się również picie dużej ilości wody, która pomaga oczyścić organizm z toksyn i utrzymać prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. W diecie nadciśnieniowców powinny znaleźć się również zioła (m. in. czystek, melisa, czarny bez czy ziele serdecznika), którym udowodniono właściwości obniżające ciśnienie i usprawniające pracę całego organizmu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama