Reklama

Czarny orzech- korzyści zdrowotne

Czarny orzech jest drzewem, które lubi wilgotne i ciepłe środowisko. Przepiękny czerwono-brązowy odcień, piękne słoje oraz naturalny połysk orzechowego drewna sprawia, że od wieków jest bardzo cenionym materiałem przy wykonywaniu mebli czy podłóg. W medycynie tradycyjnej stosuje się go przy wielu terapiach, a cenili go już starożytni Rzymianie, którzy określali go jako „cesarski orzech”. Jego lecznicze właściwości pomagają oczyścić organizm z toksyn, grzybów i pasożytów, a to za sprawą: juglonu, taniny oraz naturalnej jodyny. Co kryje się pod tymi tajemniczymi nazwami?

Juglon

Znajduje się w niemal w każdym miejscu na drzewie czarnego – na liściach, korzeniach czy łupinach orzechów. Zauważyliście kiedyś, że wokół czarnego orzecha wysokie rośliny rosną bardzo marnie, lub nie rosną wcale? To wszystko zasługa jest właśnie zasługą juglonu. Co ciekawe, jest bardzo toksyczny – spokojnie – tylko dla roślin i niektórych zwierząt. W medycynie naturalnej jego „defensywne” właściwości wykorzystywane są przeciwko niebezpiecznym dla człowieka organizmów, np. pasożytów.

Tanina

Rośliny produkują związki chemiczne, które pomagają im zwalczać insekty i inne szkodniki. W przypadku czarnego orzecha owe związki chemiczne, określane są jako tanina. Uważa się, że u człowieka wspomaga ona oczyszczanie organizmu z różnych toksyn, reguluje zaburzenia krwi oraz pozwala zwalczać stres.

Jod

Jod jest jedną z najbardziej cenionych i wartościowych substancji zarówno w medycynie tradycyjnej jak i niekonwencjonalnej. Jest potrzebny do produkcji hormonów oraz pozwala pozbyć się z organizmu szkodliwych substancji czy organizmów. Czarny orzech jest jednym z najbardziej znanych źródeł jodyny.

Inne właściwości czarnego orzecha

- zdrowo i bezpiecznie wspomaga oraz reguluje trawienie

- dostarcza tlenu do krwi

- pozwala regulować poziom cukru

- wspomaga detoks.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama