Reklama

Czarnuszka: Co zawiera i jej fantastyczne właściwości zdrowotne

Czarnuszka to roślina pochodząca z Bliskiego Wschodu. Znana już była w starożytności, gdyż naczynia z jej ziarnami znalezione zostały w grobowcu Tutanchamona. Nasiona, bo to one mają dobroczynne właściwości, pozyskuje się z czarnuszki siewnej – spotykanej w warunkach naturalnych w Turcji i Iranie. Na fali popularności roślinę zaczęto uprawiać także w Polsce i stosowano przede wszystkim jako przyprawę. Dawniej wierzono, że czarnuszka pomaga na wszelkie dolegliwości i obecnie potwierdzono wiele z tych właściwości: działa przeciwzapalnie, przeciwdepresyjnie i antynowotworowo.

Czarnuszka w kuchni

Czarnuszka dzięki swojemu oryginalnemu smakowi jest wszechstronnie wykorzystywana w kuchni. Stanowi świetny dodatek do domowych, wytrawnych wypieków, wzbogaca smak mięs, zup i sosów. Jej korzenny smak nadaje wyrazistość sałatkom, twarożkom śniadaniowym i wszelkiego rodzaju kaszom, które mogą stanowić dodatek do dania głównego. Czarnuszka jest też wykorzystywana do przygotowywania naparów (pomoże w pielęgnacji skóry), a nawet ziołowych nalewek.

Co zawiera w sobie czarnuszka?

Czarnuszka jest bogatym źródłem wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych, olejków eterycznych, przeciwutleniaczy (flawonoidów, beta karotenu) oraz witaminy E i witamin z grupy B. Ponadto zawiera cenne minerały takie jak: wapń, potas, magnez, selen, cynk oraz żelazo. Taka moc składników działa dobroczynnie na organizm – wspomaga pracę układu nerwowego, pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego.

Dobroczynne działanie czarnuszki

Spożywanie nasion czarnuszki pozytywnie działa na organizm. Dowiedziono, że zbawiennie wpływa na układ nerwowy – zmniejsza podatność na depresję, a poza tym poprawia pamięć i koncentrację. Dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom organizm podejmuję skuteczną walkę z wolnymi rodnikami (które przyczyniają się do powstania nowotworów), wspaniale go oczyszcza i pozwala pozbyć się toksyn. Te małe ziarenka istotnie wpływają na prawidłowe działanie układu krążenia – regulują ciśnienie krwi, zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania miażdżycy, a co najważniejsze – obniżają stężenie glukozy we organizmie – tym samym spada ryzyko wystąpienia cukrzycy. Osoby, które włączają do swojej diety tę przyprawę, mają mniejszy poziom homocysteiny w organizmie, która jest odpowiedzialna za powstawanie kamieni nerkowych oraz powoduje wrzody żołądka.

Czarnuszka w pielęgnacji skóry

Działanie czarnuszki nie ogranicza się tylko do stosowania wewnętrznego - pozyskiwany z niej olej służy również do pielęgnacji skóry. Wykazuje on działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne, dlatego sprawdzi się w domowym leczeniu różnego rodzaju problemów skórnych – wysypki, grzybicy, trądziku oraz zapaleń. Dodatkowo przyniesie ulgę w przypadku oparzeń i skaleczeń, przyspiesza gojenie się ran i regeneruje skórę po nadmiernym opalaniu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama