Reklama

Cynamonowo – kokosowy kefir wodny

Cynamonowo – kokosowy kefir wodny jest jednym z najzdrowszych, a jednocześnie najłatwiejszych napojów. Pomaga w uregulowaniu poziomu cukru we krwi, dodaje energii, a także wykazuje korzystne działanie w odchudzaniu i w problemach z trawieniem. Zmniejsza nadmierną ochotę na słodycze.

Kefir wodny to napój zawierający bogactwo “dobrych” bakterii, enzymów, witamin i minerałów ważnych dla wzmacniania układu endokrynnego, trawiennego i odpornościowego. Kefir taki jest niezmiernie łatwy do przyrządzenia. Pierwszy krok to poddanie procesowi fermentacji wysokiej jakości wody kokosowej. W tym celu dodajemy do niej kultury bakterii (ziarna kefirowe), aby uzyskać musujący, orzeźwiający napój.

Przepis na kokosowo – cynamonowy kefir wodny

Kefir wodny mogą spożywać osoby na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, diecie paleo, bezglutenowej i bezmlecznej. Z podanej ilości składników uzyskamy około 1 litr napoju.

Potrzebne składniki:

4 szklanki wody kokosowej (najlepiej uzyskanej z 3 – 4 młodych kokosów),

3 łyżeczki namoczonych ziaren kefiru wodnego (1 saszetka, starter),

1 laska cynamonu.

Do przyrządzenia kefiru potrzebny też będzie wysterylizowany słoik litrowy z pokrywką.

Sposób przyrządzenia:

Do słoika wlewamy wodę kokosową o temperaturze pokojowej i dodajemy do niej ziarna kefiru i laskę cynamonu. Mieszamy i lekko przykrywamy pokrywką. Pozostawiamy na 24 – 48 godzin. Kefir kokosowo – cynamonowy jest gotowy, gdy nabierze mlecznego koloru, stanie się lekko gazowany i orzeźwiający.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama