Reklama

Cynamonowiec wonny (Kasja): Właściwości i zastosowanie

Cynamon bezsprzecznie kojarzy się z apetycznymi wypiekami i deserami. Nadaje im wyjątkowego, bardzo przyjemnego dla podniebienia korzennego smaku. Najpopularniejszym surowcem, z którego się go pozyskuje, jest cynamonowiec cejloński, jednak istnieje też równie szlachetna odmiana chińska, inaczej nazywana wonną albo kasją. Co prawda mają podobny smak, aczkolwiek ta druga ma szereg właściwości leczniczych. Czym się różnią? Na co zwrócić uwagę? Jak stosować kasję? O tym dowiesz się z artykułu.

Czym jest cynamonowiec wonny?

Cynamonowiec wonny inaczej kasja, bądź cynamonowiec chiński to wiecznie zielona roślina z grupy wawrzynowatych. Pochodzi z terenów Azji Wschodniej – rośnie na terenach Chin, Birmy, Laosu i Wietnamu – osiąga nawet do 15 m wysokości. Z kory tej rośliny pozyskuje się cynamon, jednak jej walory smakowe nie są tak cenne, jak najpopularniejszej odmiany – cejlońskiej. Te dwa gatunki różnią się między sobą wyglądem: wersja chińska zawinięta jest w dwururkę, cejlońska w rulon. Istotna jest też cena – cynamonowiec wonny jest przy tym o wiele tańszy, jednak posiada on więcej właściwości zdrowotnych. Mimo podobnego smaku w Ameryce Północnej, kasję dodaje się do dań wytrawnych.

Właściwości zdrowotne cynamonowca wonnego

Właściwości lecznicze kasji znane są już od setek lat. Jest produktem, który działa zbawiennie na układ pokarmowy: poprawia perystaltykę jelit oraz zwalcza stany zapalne. Pozwala pozbyć się wzdęć, pobudza organizm do wytwarzania kwasów żołądkowych oraz śliny i tym samym poprawia apetyt. Okazuje się nieoceniony podczas zatruć czy biegunek oraz łagodzi dolegliwości towarzyszące wrzodom żołądka. To nie koniec zdrowotnych właściwości tej niezwykłej przyprawy: skutecznie obniża ciśnienie krwi, a także usprawnia jej przepływ w organizmie oraz obniża poziom cholesterolu. Istnieją głosy, że kasja przyczynia się do zmniejszenia stężenia cukru w organizmie, stąd jej ekstrakty można znaleźć w suplementach dla diabetyków.

Olej kasjowy

Z liści, owoców oraz młodych pędów wytwarza się olejek eteryczny, zwany kasjowym. Wykorzystywany jest np. w rozgrzewających kąpielach, które fenomenalnie odprężają organizm. Olejek ten ma również szereg zastosowań leczniczych i może być wykorzystywany wewnętrznie i zewnętrznie. Warto przy tym pamiętać, że substancję należy rozcieńczyć, gdyż w bezpośrednim kontakcie np. ze skórą może powodować podrażnienia. W tym celu można użyć miodu i spożywać albo np. oleju kokosowego i wcierać w skórę. Olejek kasjowy wykorzystywany jest ponadto w terapii reumatyzmu, łagodzeniu uporczywego bólu kości, stawów czy brzucha, niwelowaniu dolegliwości żołądkowych oraz znajduje zastosowanie przy pierwszych objawach przeziębienia i grypy. Olejek sprawdzi się również przy masażach leczniczych i relaksacyjnych, a dodatkowo wylanie kropli w specjalnym kominku spowoduje, że uzyska się odświeżacz powietrza.

Przeciwwskazania stosowania cynamonowca

Cynamonowiec jest mało toksyczny, ale podczas jego nadmiernego spożycia mogą wystąpić działania niepożądane: zawroty głowy, kaszel, zaburzenia widzenia, wzmożone pragnienie. Dodatkowo kasja jest bogatym źródłem kumaryny – substancji, która działa przeciwzakrzepowo i przyjmowana w dużych ilościach może szkodzić nerkom, wątrobie i trzustce. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny podchodzić do kasji z ostrożnością.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama