Reklama

Co zrobić, gdy ość lub kość stanie w gardle?

W podstawowym jadłospisie Polaków najczęściej spotyka się mięso drobiowe i ryby. Można z nich przyrządzić smaczne i zdrowe potrawy, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie. Jednakże spożywanie tych potraw może spowodować, że w chwili nieuwagi coś "stanie w gardle" - niestety dosłownie. Z artykułu dowiesz się, co należy zrobić, kiedy kość lub ość utknie w gardle.

Pierwsze symptomy

Ból i trudności w przełykaniu to pierwsze symptomy utknięcia ciała obcego w gardle. Jeśli spożywało się ryby, to istnieje prawdopodobieństwo, że na początku drogi pokarmowej utknęła ość. Najczęstszymi miejscami, gdzie ości się, wbijają są nasada języka i migdałki. Zalegające ciało obce, prócz dyskomfortu i bólu, może spowodować stan zapalny i konieczna jest interwencja lekarza, który zaleci najlepszą metodę leczenia. Na szczęście, istnieje też kilka sposobów samodzielnego usunięcia ości, jeszcze zanim będzie potrzebna interwencja laryngologiczna.

Metody usunięcia ości

Najbezpieczniejszą metodą jest samodzielne usunięcie zalegającej ości. Z pomocą drugiej osoby należy poświecić latarką w głąb gardła – jeśli zauważy się ość, należy ostrożnie wyjąć ją długą pęsetą. Jeśli zalega ona głębiej lub jest niewidoczna, można sprowokować kaszel – istnieje możliwość, że kość zostanie wykrztuszona. Należy się pochylić i poprosić drugą osobę, aby uderzała w przestrzeń międzyłopatkową. Jeśli odkasłując nie odczuwa się ulgi, a z jamy ustnej wydobywa się krew, trzeba natychmiast zaprzestać kasłania i udać się na ostry dyżur.

Inne metody usunięcia kości

Inną metodą jest wypicie dużej ilości płynów: można sięgnąć po wodę albo herbatę. Jeśli kogoś nie obrzydza specyficzny smak i aromat octu, może go wypić wcześniej rozrzedzając go z wodą. Pomocna jest też oliwa z oliwek - trzeba zażyć kilka jej łyków – ość powinna przedostać się wtedy do żołądka, gdzie kwasy w nim zawarte rozpuszczą ciało obce. Starą metodą jest zagryzienie kawałka chleba: najlepiej wybrać tę część ze skórką, ponieważ jest ona najtwardsza i istnieje szansa, że ość zostanie przepchnięta szybko do żołądka. Jeśli po zjedzeniu kromki chleba ość nadal tkwi w gardle, konieczna będzie wizyta u lekarza.

Co zrobić, gdy w gardle utknie kość?

Podobne zabiegi można stosować w przypadku utknięcia w gardle kurzej kości, jednak tutaj zalecana jest ostrożność, gdyż ostra kość może przebić aortę, co może doprowadzić do wykrwawienia. Jeśli połknięciu kości lub ości towarzyszą niepokojące objawy, czyli: brak możliwości w przełykaniu, nudności, wymioty, ślinotok i zaburzenia oddychania, należy bezzwłocznie udać się na ostry dyżur, gdzie ciało obce zostanie sprawnie usunięte. W razie potrzeby lekarz zleci dodatkowe badania, by wykluczyć ryzyko stanu zapalnego oraz powikłań.

Zapobieganie

Zdecydowanie najlepiej zapobiegać utknięciu ciała obcego w gardle, niż je usuwać. Wystarczy trzymać się kilku zasad. Po pierwsze: nie mówić podczas jedzenia, bo wówczas istnieje większe prawdopodobieństwo, że coś może utknąć w gardle, albo co najgorsze – dostanie się do płuc, powodując poważne powikłania. Po drugie: jeść w dobrze oświetlonym pomieszczeniu, wtedy widać każdą drobinkę jedzenia, co zapobiega połknięciu kości lub ości. Po trzecie: jeść powoli, dokładnie przeżuwając treść pokarmową – dzięki temu w jamie ustnej można zlokalizować niepożądany obiekt

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama