Reklama

Co twoja grupa krwi mówi o twojej diecie?

Na pewno słyszałeś, że grupa krwi wpływa na zdrowy styl życia i naszą dietę. To, jaką mamy grupę krwi determinuje co powinniśmy włączyć do naszej diety, a czego powinniśmy unikać. Idąc tym tropem, można dojść do wniosku, że niektóre pokarmy wręcz mogą szkodzić przypisanym grupom krwi. Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik po tym, jak poszczególne pokarmy wpływają na organizm z daną grupą krwi.

Grupa 0

Tak zwana grupa łowców lub inaczej grupa myśliwych. Jest to najstarsza grupa krwi, która występuje u ludzi. Osoby z taką grupą mają znacznie większe zapotrzebowanie na białko, w porównaniu z innymi osobami.

Dieta osób z grupą 0 powinna składać się z czerwonego mięsa, drobiu, owoców morza, produkty mięsne. Warzywa zalecane dla tej grupy to brązowe wodorosty, szpinak, brokuły i kapusta.

Czego należy unikać? Z pewnością zbóż, pszenicy i roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, orzeszki ziemne). Mimo że zapotrzebowanie na białko jest dosyć duże, to produkty mleczne, takie jak sery, przetwory, a także jajka, mogą powodować niestrawność i problemy trawienne.

Grupa A

Grupa związana z rozwojem rolnictwa. Osoby z tą grupą krwi, powinny spożywać jak najwięcej warzyw i owoców. Co ciekawe większość wegetarian ma właśnie grupę A.

Co należy więc jeść? Zboża, jednak wyłącznie te zdrowe, makarony, owoce (jabłka, awokado, figi, pomarańcze, cytryny). Co do warzyw, należy kłaść nacisk na dostarczenie odpowiedniej ilości białek z roślin strączkowych (fasola, soja) czy orzechów.

Unikać lub ograniczać  z kolei należy mięso czerwone i białe, ryby i owoce morza, drób i produkty mleczne.

Grupa B

Tak zwana grupa koczownicza. Osoby z taką grupą krwi spożywają najwięcej produktów i przetworów mlecznych.

Wbrew pozorom jest to najmniej wymagająca grupa krwi. Należy spożywać zarówno czerwone mięso jak i drób (z wyjątkiem kurczaka), a także ziarna (z kilkoma wyjątkami), owoce i zielone warzywa.

Unikać z kolei należy soczewicy, fasoli, niektórych ziaren i kurczaka.

Grupa AB

Najmłodsza grupa krwi, zwana czasem Enigmą. Jak sama nazwa wskazuje jest mieszanką grupy A i B, a więc jej wpływ na dietę również jest wypośrodkowany.

Należy jeść warzywa, ryby i indyka. Owoce morza, tofu, fasola i warzywa są również doskonałym wyborem. Z owoców mamy do wyboru arbuza, jabłka, banany i figi.

Nie należy jednak jeść czerwonego mięsa (powoduje zakwaszenie organizmu - typowe dla typu A), soczewicy i kukurydzy (typowy dla grupy B). Należy unikać również dużych ilości alkoholu i kofeiny, a ich wpływ na organizm jest znacznie silniejszy niż w pozostałych grupach krwi.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama