Reklama

Co się stanie, gdy zjesz łyżkę miodu przed snem?

Choć wiele osób uważa, że miód to tylko puste kalorie i może wyrządzić więcej krzywdy niż pożytku, szczególnie osobom na diecie, lekarze zgodnie twierdzą, że jest to najlepszy sposób, aby zastąpić biały cukier. Podobno po wypiciu ciepłego mleka z miodem człowiek lepiej śpi. Według zwolenników medycyny ludowej, podobny efekt daje wypicie herbaty z rumianku z łyżką miodu, a od czasów starożytnych w Azji tradycją jest zjadanie łyżeczki miodu przed snem. Co to daje?

Będziesz lepiej spać

Jak się okazuje, organiczny, surowy miód potrafi zdziałać cuda! Jest udowodnione, że spożycie miodu wieczorem utrzymuje wątrobę w stanie, który pozwala wytwarzać odpowiednią ilość glikogenu. Podczas spożywania miodu przed snem, mózg przechodzi w tryb kryzysowego poszukiwania paliwa. Dlatego też nieraz budzimy się w nocy potwornie głodni. Miód pomaga uwalniać tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę, która następnie pomaga w produkcji melatoniny. Dodatkowo miód pomaga budować odporność i regeneruje tkanki podczas snu.

Miód dobry na diecie?

Wiele osób zastanawia się, czy miód to dobry pomysł w czasie diety. Odpowiedź brzmi "tak"! Według testów przeprowadzonych przez ekspertów żywieniowych, sportowcy, którzy jedli pokarmy bogate w fruktozę (w tym miód) spalali dziesięć razy więcej tłuszczu niż przeciętny człowiek. Widać, miód działa jak dobrej jakości paliwo dla wątroby i pozwala produkować znacznie większe ilości glukozy. Gdy produkcja glukozy jest wystarczająca, informacje o tym docierają do mózgu, który wysyła hormony odpowiedzialne za spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak, aby faktycznie zobaczyć różnicę w wadze, trzeba przestrzegać diety i całkowicie zastąpić cukier miodem. Ponadto można pić ciepłą wodę z trzema łyżkami miodu przed snem.

Poczujesz się o niebo lepiej

Jeśli myślisz, że miód to tylko słodki następca białego cukru, to jesteś w błędzie. Miód oprócz pomocy w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz odmłodzenia komórek oferuje nam ochronę przed drobnoustrojami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Znane są również kojące właściwości miodu, który działa jak lekarstwo w przypadku bólu gardła i uciążliwego kaszlu. Należy jednak pamiętać, że miód nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej pierwszego roku życia. W Australii i Nowej Zelandii, miód manuka używany jest do leczenia ran. Ta forma miodu jest znana od pokoleń, ma za zadanie powstrzymać infekcję.

Oprócz wymienionych powyżej zalet miodu możemy wyróżnić jeszcze inne:

-Zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej na zębach.

-Pomaga przy alergii.

-Wzmacnia i buduje układ odpornościowy.

-Jest naturalnym antybiotykiem.

Choć miód smakuje wspaniale, należy uważać, aby nie przesadzić. Jedna łyżeczka miodu w zupełności wystarczy, ponieważ miód ma wysoką zawartość cukru, który w przypadku spożycia w dużych ilościach może zaszkodzić.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama