Reklama

Co najlepiej jeść na kolację?

Kolacja powinna być - teoretycznie - ostatnim posiłkiem w ciągu dnia, choć z pewnością wielu z nas przyzna, że nie zawsze tak jest. Jednak, jeśli chcemy, by nasze jelita sprawnie funkcjonowały, powinniśmy jeść ją około cztery godziny przed snem, a jej produkty powinny zawierać składniki odżywcze, zdrowe dla naszego układu pokarmowego. Podpowiadamy, co najlepiej jeść na kolację, by uniknąć problemów trawiennych.

Jaka powinna być zdrowa kolacja?

Oto najważniejsze zasady zdrowej kolacji:

1. Kolacja nie powinna być ciężkostrawna, ponieważ nie tylko negatywnie wpływa na nasz układ pokarmowy, ale także na naszą sylwetkę i samopoczucie. Ponadto, wysokokaloryczna kolacja może zaburzyć nasz sen. Efekt? Fatalne samopoczucie na drugi dzień. Na kolację warto zrezygnować z jedzenia produktów tłustych, smażonych i bogatych w cukry proste.

2. Kolacja nie może być również zbyt obfita, ponieważ wiąże się to z dostarczeniem do organizmu dużej ilości kalorii, przez co możemy przybrać na wadze.

3. Kolacja nie może być spożywana zbyt późno. Najlepiej zjeść ją trzy godziny przed snem.

4. Kolację powinno spożywać się na ciepło. Najlepiej, żeby były to produkty gotowane na wodzie i na parze, pieczone oraz duszone. Dzięki obróbce termicznej pokarmy są znacznie lepiej trawione.

Z jakich produktów powinna być złożona kolacja?

Przejdźmy jednak do konkretów, czyli jakie produkty powinno się spożywać na kolację. Oto lista tych, które nie powinny zaszkodzić naszemu układowi pokarmowemu.

* gotowane jajka

* świeże warzywa

* warzywa gotowane na wodzie lub na parze

* pełnoziarniste pieczywo

* pełnoziarnisty ryż

* chude twarogi i twarożki

* jogurty naturalne

* pełnoziarniste kasze i ryże

* pieczona ryba lub na parze

* pieczone chude mięso

Pomysły na zdrową kolację

* pełnoziarnista kasza z warzywami na parze i pieczonym kurczakiem

* pełnoziarniste pieczywo, twarożek z jogurtem naturalnym, świeże warzywa

* ryż pełnoziarnisty, pieczony łosoś, warzywa na parze

* sałatka ze świeżych warzyw z grzankami

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama