Reklama

Co jeść żeby oczyścić wątrobę?

Do oczyszczenia wątroby nie potrzebujesz wcale żadnych suplementów. Naprawdę! Bardzo często ludzie myślą, że aby odtruć swój organizm muszą stosować się do ścisłej diety z jak najmniejszą ilością kalorii lub przejść na głodówkę, jednak nie zdają sobie sprawy, że zwykłe, naturalne produkty mogą dać taki sam efekt. Dzieje się tak dlatego, że aby wspomóc proces detoksykacji potrzebujemy składników odżywczych. Poniższe produkty mogą być dobrym sojusznikiem w naturalnym oczyszczaniu wątroby oraz innych narządów.

Orzechy

Orzechy nie zawierają cukru, są bogate w aminokwasy oraz niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. Ostatni z wymienionych składników możemy znaleźć szczególnie w orzechach włoskich, które oprócz tego zawierają l-argininę oraz glutation, które wspomagają proces detoksykacji, a także dotleniają krew. W suplementach na wątrobę bardzo często jednym ze składników jest łupina orzecha włoskiego. A przecież zamiast kupować tabletki, możemy zjeść je w naturalnej postaci.

Odstaw na bok alkohol i fruktozę

Obie te rzeczy są niezdrowe dla wątroby. Fruktoza w organizmie zamienia się w tłuszcz, który gromadzi się w wątrobie oraz innych tkankach. Spożywana w nadmiernych ilościach, może doprowadzić do niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby.

Pokochaj grejpfruty

Te zabarwione na żółto lub różowo owoce bogate są w witaminę C oraz antyoksydanty, które idealnie nadają się do oczyszczania wątroby. Jeden z flawonoidów znajdujących się w grejpfrucie, a mianowicie naringenina, zawiera związek chemiczny, pozwalający na pozbycie się zalegającego wątrobie tłuszczu. Tak więc dlaczego by nie wycisnąć trochę soku z grejpfruta do swojej wody?

Zaprzyjaźnij się z cebulą i czosnkiem

Produkty bogate w związki chemiczne zawierające siarkę są jednymi z najważniejszych typów molekuł, pomocnych w odtruwaniu wątroby z wielu toksyn. Należą do nich m. in. cebula, czosnek czy żółtko. Czosnek zawiera allicynę oraz selen, które pomagają chronić wątrobę przed toksynami.

Poczuj moc zielonego

Zielona herbata zawiera antyoksydanty oraz katechiny, które są rodzajem roślinnego antyoksydantu znanego z eliminacji zgromadzonego w organizmie tłuszczu i wspomagającego pracę wątroby. Chroni on także przed toksynami, mogącymi uszkodzić ten ważny narząd.

Przyprawy

Kurkuma staje się coraz bardziej popularna, ponieważ poprzez liczne badania udowodniono, że posiada ona wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Chroni wątrobę przed toksynami, a nawet odbudowuje już zniszczone komórki. Kurkuma wspomaga również produkcję żółci, przez co jest pomocna osobom posiadającym problemy z woreczkiem żółciowym.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama