Reklama

Co daje picie soku z kiszonych ogórków?

Kiszenie jest jedną z naturalnych metod konserwacji żywności, często wykorzystywana do przygotowywania przetworów, zwłaszcza ogórków. . Najczęściej zjadamy warzywa, a wodę wylewamy. Jest to duży błąd, ponieważ zawiera ona substancje, które korzystnie wpływają na organizm - pomogą w procesach trawienia, wzmocnią organizm, a także doskonale nawodnią. Co trzeba wiedzieć o soku z ogórków? Jakie korzyści płyną z jego picia?

Co zawiera sok z ogórków?

Sok z ogórków nie jest tylko ubocznym składnikiem kiszenia. Zawiera w sobie dużo składników odżywczych, dlatego trzeba wspomnieć o obecności witamin A, C, E, K oraz z grupy B. To także solidna dawka minerałów - potasu, żelaza, cynku, magnezu, fosforu i sodu, które przywracają równowagę elektrolitową organizmu. Natomiast kwas mlekowy, który powstaje w wyniku fermentacji, zaliczany jest do naturalny probiotyków: reguluje procesy trawienne oraz naturalnie poprawia odporność organizmu.

Sok z ogórków dla sportowców

Sokiem z kiszonych ogórków powinni zainteresować się sportowcy i osoby, które na co dzień pracują fizycznie. Z powodzeniem może zastąpić popularne napoje izotoniczne, ponieważ przywraca odpowiedni poziom elektrolitów. Zawartość witamin pomoże uporać się z bólami mięśni i stawów, a także zminimalizuje ryzyko wystąpienia skurczy oraz tzw. zakwasów.

Sok z ogórków a odporność

Obecność witamin w soku z kiszonych ogórków, jest bardzo korzystna dla zachowania zdrowia. Zawarta w nim witamina C pomaga w utrzymaniu i poprawianiu odporności organizmu oraz ułatwiają pokonanie infekcji. Dodatkowo witaminy z grupy B oraz A działają korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Poza tym mają działanie antyoksydacyjne, co ułatwia usunięcie zalegających toksyn organizmu, pozbycie się wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Sposób na odchudzanie

Sok z kiszonych ogórków może okazać się pomocny w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Zawarte w nim bakterie probiotyczne nie tylko regulują pracę układu pokarmowego, ale również ułatwiają usunięcie złogów w jelitach. Obecność błonnika pokarmowego zapewnia uczucie sytości, co zmniejsza chęć na podjadanie między posiłkami. Sok z kiszonych ogórków, to również dobry sposób na pozbycie się nadmiaru wody w organizmie: jego regularne picie pozwala na zmniejszenie obrzęków kończyn.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama