Reklama

Chlorella - superzdrowy glon, który chroni przed rakiem

Chlorella - to jeden z najzdrowszych glonów, który szybko trafił do grupy superfood. Jest znacznie mniej popularna niż inna alga - spirulina, ale jej właściwości prozdrowotne są równie silne. Badania naukowe potwierdzają, że regularnie spożywana chlorella może ochronić organizm przed wieloma chorobami, a także opóźnić procesy starzenia się. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto jeść ją regularnie i w jakiej postaci najlepiej ją stosować.

Czym jest chlorella?

Chlorella to glon pochodzący ze słodkich wód, który obecnie uznawany jest za jeden z najbardziej wartościowych superfoods. Popularność zyskał dzięki działaniu odchudzającemu. Jednak na szczególne uznanie zasługuje skład chlorelli. Znajdziemy w nim sporo witamin, aminokwasów, minerałów (szczególnie żelaza i magnezu) oraz białka. Chlorella zawiera również składnik o nazwie chlorofil, który nadaje roślinom specyficzną barwę. Chlorofil wykazuje silne właściwości oczyszczające. Jest niezbędny dla prawidłowej pracy organizmu. Jednak to nie wszystko.

Odmładzanie

Badania potwierdzają, że regularnie spożywana chlorella może hamować również procesy starzenia się, dzięki sporej zawartości witamin A i E, które eliminują z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Systematyczne stosowanie chlorelli zmniejsza również widoczność zmarszczek.

Oczyszcza organizm

Dzięki sporej zawartości chlorofilu chlorella wykazuje działanie oczyszczające organizm. Usuwa zbędne produkty przemiany materii, toksyny, a nawet metale ciężkie. Specjaliści podkreślają, że jedną z najważniejszych właściwości chlorelli jest umiejętność "owijania się" wokół najbardziej szkodliwych toksyn i wchłanianie ich. Mowa między innymi o ołowiu, rtęci, kadmie czy uranie.

Obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi

Chlorella wykazuje również zdolność zmniejszania cholesterolu i cukru we krwi. Może zatem chronić przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także przed cukrzycą.

Zabija komórki nowotworowe

Badania naukowe potwierdzają również antynowotworowe działanie chlorelli. Po pierwsze chroni ona nasz układ odpornościowy przed atakiem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój większości chorób, a po drugie zabija powstałe już komórki rakowe w organizmie. Należy pamiętać, by regularnie ją jeść.

Przyspiesza odchudzanie i dba o jelita

Chlorella doskonale wpływa również na przemianę materii – przyspiesza ją, sprawiając, że szybciej chudniemy. Ponadto, zapewnia zdrowie naszym jelitom – wzmacnia ich mikroflorę bakteryjną i usprawnia ich pracę. Chlorellę do swojej diety powinny włączyć szczególnie osoby zmagające się z nadwagą.

Jak stosować chlorellę?

Chlorellę spotkamy najczęściej w postaci proszku lub tabletek. Dawkowanie najlepiej ustalić z lekarzem i dietetykiem.

Gdzie kupić chlorellę?

Chlorellę kupimy w sklepach ze zdrową żywnością, a także przez internet. Koszt 100 gramów preparatu to około 25 złotych.

Działanie niepożądane

Warto wiedzieć, że chlorella może wywołać reakcję alergiczną. Niepożądane skutki jej stosowania to między innymi:

* obrzęk twarzy lub języka;

* wrażliwość na światło słoneczne;

* zaburzenia trawienia;

* wysypka;

* trądzik;

* zmęczenie;

* drżenie kończyn.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama