Reklama

Chcesz mieć dobry humor? Unikaj tych składników

Produkty, które często znajdują się na twojej liście zakupów mają ogromny wpływ na twoje zdrowie jak i na samopoczucie. Istnieje kilka składników, których należy unikać, aby chronić się przed wahaniami nastroju. Każdy z nich jest znany z negatywnego wpływu na twoje samopoczucie. Oto one.

Reklama

Cukier

Składnikiem otwierającym listę musi być cukier. Cukier znajduje się w prawie każdym produkcie, często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Przetworzony cukier jest ukryty pod różnymi nazwami, takimi jak syrop kukurydziany, sacharoza, dekstroza, fruktoza lub laktoza. Nic więc dziwnego, że cukier powoduje tak wiele problemów zdrowotnych. Cukier może przyczynić się do zwiększenia masy ciała, zaburzeń czynności tarczycy czy depresji. Aby uniknąć tych problemów, wybieraj zdrowszą żywność.

Biała mąka

Wszyscy wiemy, że mąka jest zła, a mimo to wciąż wkrada się w wiele produktów, np. w zagęszczaczach do zup, sosów lub dressingów. Puste kalorie i wysoki poziom glukozy w mące powodują intensywne wahania nastrojów lub napady głodu. Aby uniknąć takich sytuacji, wybieraj produkty pełnoziarniste takie jak jęczmień, proso, płatki owsiane czy quinoa.

Aspartam

Aspartam stał się jedną z popularnych substancji słodzących stosowanych w produktach dietetycznych. Złą wiadomością jest to, że aspartam faktycznie lepszy niż cukier. Ponieważ nasz organizm nie jest przystosowany do przetwarzania substancji chemicznych może on powodować bóle głowy, problemy trawienne i drgawki. Zamiast używać aspartamu do słodzenia, użyj miodu lub cukru kokosowego.

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu jest stosowany przez producentów żywności w celu wzmocnienia smaku i wydłużenia trwałości. Można znaleźć go wszędzie od chipsów aż po mrożone potrawy. Glutaminian sodu może powodować zawroty głowy, nudności i niepokój. Aby utrzymać dobry nastrój, wybieraj produkty organiczne lub oznaczone jako wolne od glutaminianu sodu.

Utwardzony olej

Utwardzony olej to kolejny produkt stosowany do przedłużenia trwałości produktów pakowanych. Niebezpieczeństwo uwodornionych tłuszczy jest takie, że tworzą one trans tłuszcze, które mają bezpośredni wpływ na poziom cholesterolu i masy ciała. Aby uniknąć złego samopoczucia, stosuj zdrowe oleje takie jak olej kokosowy czy oliwa.

Barwniki spożywcze

Chociaż wiele barwników dodaje się wyłącznie w celu poprawy smaku i koloru, to są pewne barwniki, które są groźne dla zdrowia. Na przykład czerwony nr40 łączy się go z nadwrażliwością i ADHD, a żółty nr5 z reakcjami alergicznymi i astmą. Unikaj niepotrzebnie barwionych produktów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama