Reklama

Cenne właściwości maku

Mak to jeden z najpopularniejszych składników świątecznych ciast i potraw. Jest niezbędny do przygotowania makowca, kutii czy makaronu z makiem. Od lat zachwyca nas swoim smakiem i aromatem. Zapominamy jednak, że poza walorami smakowymi, mak ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Udowodniono, że wspomaga leczenie ciężkich chorób, łagodzi różne rodzaje bóli, a także wycisza. Dlatego warto jeść go nie tylko w święta, ale również na co dzień. Poznaj cenne właściwości maku oraz przepis na pyszną świąteczną kutię.

Wartości odżywcze maku

Mak to zdecydowanie jedna z najstarszych roślin na świecie. Z jej dobrodziejstw korzystali już starożytni Grecy, Rzymianie, Chińczycy oraz Arabowie. Ludy Sumerów nazywali zaś mak „rośliną radości”. W maku znajdziemy wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych, między innymi witaminy A, D i C, a także minerały: żelazo, miedź, fosfor, mangan, magnez, cynk i wapń. Ponadto, znajdziemy w nim białko, a także błonnik. To wyjątkowa roślina, o której właściwościach niestety często zapominamy.

Jakie mamy rodzaje maku?

Mak makowi nierówny. Można wymienić kilka różnych rodzajów tej rośliny, a każda z nich ma inne właściwości i zastosowanie.

Mak niebieski – zwany również europejskim to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj maku, który stosowany jest zazwyczaj do celów kulinarnych.

Mak biały - jest zdecydowanie mniej popularny i delikatniejszy w smaku niż mak niebieski. To popularny składnik rogali poznańskich.

Mak lekarski- ma najwięcej właściwości leczniczych, stąd wykorzystywany jest do produkcji leków.

Mak polny - to znany wszystkim kwiat rosnący na łąkach. Jest chętnie wykorzystywany w kosmetyce i medycynie ludowej.

Właściwości maku

Ze względu na bogaty skład odżywczy praktycznie każdy rodzaj maku działa pozytywnie na nasze zdrowie. Oto najcenniejsze właściwości tej rośliny.

Pozytywnie wpływa na układ kostny

Dzięki sporej zawartości wapnia mak wpływa pozytywnie na układ kostny. Po pierwsze wzmacnia kości, poprawia ich gęstość mineralną kości, a także zapobiega rozwojowi osteoporozy. Mak powinny jeść regularnie dzieci, by ich kości rozwinęły się w prawidłowy sposób.

Dobroczynnie wpływa na krew

Dzięki zawartości żelaza mak wpływa również korzystnie na krew. Poprawia jej jakość, zapobiega anemii, a także usprawnia układ krążenia.

Reguluje poziom cholesterolu

Mak to również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo potrzebne naszemu organizmowi. To dlatego, że regulują poziom szkodliwego cholesterolu, usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego i zapobiegają miażdżycy.

Korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego

W maku znajdziemy kilka witamin z grupy B, a konkretnie spore ilości witaminy B1 i B2, a także kwas pantotenowy. Wszystkie te składniki wpływają dobroczynnie na układ nerwowy. Mak działa uspokajająco i wyciszająco na organizm, a także leczy bezsenność. W naturalnej medycynie mak uznawany jest za środek leczący problemy psychiczne.

Pozytywnie działa na urodę

Mak, a konkretnie olej makowy, ma również korzystny wpływ na urodę. Doskonale nawilża i odżywia skórę. Nadaje się świetnie do cery wrażliwej i skłonnej do podrażnień. Po za tym olej makowy wspomaga redukcję cellulitu. Jednak to jeszcze nie koniec jego cennych właściwości. Olej z maku wzmacnia również włosy, dlatego chętnie wykorzystywany jest w produkcji kosmetyków do ich pielęgnacji.

Uważaj z ilością maku

Mimo że mak ma dobroczynny wpływ na zdrowie, należy jeść go z umiarem, gdyż to wysokokaloryczny produkt. W 140 gramach maku jest aż 735 kalorii. Warto jeść go regularnie dla zdrowia, ale w małych ilościach.

Przepis na kutię świąteczną

Kutia to jeden z najpopularniejszych przysmaków wigilijnych. Trzeba jednak przyznać, że to dosyć kaloryczna potrawa, ale za to bardzo zdrowa. Praktycznie każdy składnik kutii wykazuje dobroczynny wpływ na zdrowie. Jak ją przygotować?

Potrzebne składniki:

• szklanka ziaren pszenicy;

• szklanka maku;

• cztery łyżki rumu dobrej jakości;

• sześć łyżek miodu;

• dwie łyżki brązowego cukru;

• 50 gramów rodzynek;

• 50 gramów migdałów;

• 50 gramów pokruszonych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

1. Dokładnie opłucz pszenicę i zostaw na noc we wrzątku.

2. Następnego dnia po raz drugi opłucz ziarna i wstaw do gotowania na około cztery godziny. Gdy będą już miękkie, odcedź je.

3. Mak sparz wrzątkiem, odsącz i zmiel w maszynce z gęstym sitkiem.

4. Wymieszaj mak z pszenicą i resztą składników.

5. Włóż kutię do lodówki na kilka godzin.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama