Reklama

9 nasion, które powinieneś wprowadzić do swojej diety

Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać i dostarczać swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników, urozmaić swoją dietę w nasiona. Przedstawiamy listę 9 nasion które koniecznie musisz włączyć do swojej diety.

Nasiona chia

Nie bez przyczyny nasiona chia nazywane są „super food” (super jedzenie). Już w 2 łyżkach tych nasion możemy znaleźć aż 10 g włókien. Zmielone w blenderze tworzą idealny, chrupiący dodatek do jogurtu czy warzyw. Natomiast jeśli zanurzy się je w soku lub mleku migdałowym, stają się miękkie i z powodzeniem mogą zastąpić budyń.

Dziki ryż

Niespodzianka! Dziki ryż nie jest wcale ryżem, lecz nasionami trawy. Posiada on więcej białka niż pełne ziarna zbóż oraz aż 30 razy więcej antyoksydantów, niż biały ryż. W jego składzie znajdziemy także kwas foliowy, magnez, fosfor, cynk, witaminę B6 oraz niacynę. Po ugotowaniu dziki ryż jest delikatny i puszysty. Doskonale nadaje się jako ciepły dodatek do zielonych sałat.

Nasiona dyni

Jeśli kiedykolwiek prażyłeś nasiona dyni, po uprzednim wyrzeźbieniu z niej lampionu na Halloween, to na pewno przekonałeś się, że stanowią one znakomitą i zdrową przekąskę. Nasiona dyni są bogate w magnez, który wspomaga pracę serca, pomaga wytwarzać energię oraz wzmacnia mięśnie. Możesz spożywać je przez cały rok jako dodatek do zup lub sałatek, a także z płatkami lub w domowej mieszance owoców, orzechów i nasion.

Nasiona granatu

Są to słodkie, galaretowate kuleczki, które możemy znaleźć wewnątrz granatu. Posiadają one dużą ilość witaminy C oraz antyoksydanty. Nadają się jako lekka przekąska, ponieważ jedna szklanka tych nasion, to mniej niż 150 kalorii. Możesz dodać je do sałatki, pełnoziarnistego posiłku, soku lub po prostu udekorować nimi talerze.

Quinoa

Jeśli szukasz zdrowego źródła białka, to nasiona quinoa są doskonałym rozwiązaniem. Kształtem przypominają ziarna zbóż, a gotuję się je tak samo jak ryż. Możesz dodać je do makaronów lub innych pełnoziarnistych posiłków, a także użyć jako bezglutenowej panierki do kurczaka. Innym sposobem na wykorzystanie nasion Quinoa, jest zrobienie z nich pożywnej owsianki, która z rana dostarczy ci dużą ilość białka, włókien i żelaza.

Nasiona lnu

Aby utrzymać dobre zdrowie, ludzie zajadali się nasionami lnu już w 9 tysiącleciu p.n.e. Jeśli twoja dieta nie jest bogata w ryby, to uwzględnienie w niej nasion lnu, pozwoli dostarczyć twojemu organizmowi kwasy tłuszczowe omega 3, które są bardzo dobre dla serca.

Nasiona te są najlepszym, roślinnym źródłem tego składnika, a ponadto zawierają także dużą ilość włókien. Zmielone nasiona lnu dodane do posiłku, mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi nadają się także do owsianki, naleśników czy sałatek.

Nasiona juty

Ich delikatny, lekko orzechowy smak idealnie nadaje się do pikantnych potraw. Nasiona te bogate są w białko i zawierają go więcej niż nasiona lnu czy chia. W 2 łyżkach juty możemy bowiem znaleźć 10 lub więcej gram białka. Są one także bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Możesz jeść je w całości, posypać nimi sałatkę lub pełnoziarniste dania, a także spożywać je w postaci mleka jako zamiennik mleka krowiego.

Nasiona słonecznika

Nasiona te są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. W 28 gramach słonecznika znajduje się połowa dziennego spożycia witaminy E. Jest on także bogaty w zdrowe tłuszcze. Możesz dodać go do wegetariańskiego burgera, porannego koktajlu lub po prostu zajadać się nim proso z paczki.

Nasiona sezamu

Małe białe kropki na bułce twojego hamburgera nie służą tylko do dekoracji. Sezam jest jednym z najbardziej uniwersalnych składników. Olej z nasion sezamu to idealny dodatek do sałatkowego sosu, bogaty jest w tłuszcze, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu.

Zmielone nasiona tworzą pastę sezamową, która z powodzeniem może zastąpić masło orzechowe, co jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób uczulonych na orzechy. Nasiona te są także głównym składnikiem humusu, a warzywnym frytkom mogą dodać smaku i chrupkości. Sezam w postaci całych nasion bogaty jest w włókna oraz białko.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama