Reklama

8 nawyków żywieniowych, które pogorszą zaburzenia lękowe

Masz problem z zaburzeniami lękowymi? Możliwe, że przyczynia się do tego twoja dieta. Niektóre produkty mogą zwiększyć zaburzenia i sprawiać, że będziesz się czuć wyjątkowo niespokojnie. Jeżeli twój sposób odżywiania ma tak negatywny wpływ na twój umysł i psychikę, oczywistym jest, że nie może być zdrowy dla twojego ciała. Czas to zmienić! Oto osiem nawyków żywieniowych, które powinnaś zmienić, jeśli cierpisz na zaburzenia lękowe.

Unikanie węglowodanów złożonych

Ci, którzy zrzekli się węglowodanów złożonych w swojej diecie, odmawiają sobie uspokajającego działania serotoniny, która wpływa na system nerwowy. Węglowodany złożone są odpowiedzialne za inicjowanie uwalniania serotoniny w organizmie, a więc przyczyniają się do uspokojenia twojego ciała i umysłu. Znajdują cię w pieczywie pełnoziarnistym i owsiankach.

Picie za dużych ilości alkoholu

Alkohol powoduje depresję, a zbyt częste picie wzmaga symptomy zaburzeń lękowych. Alkohol ma także negatywny wpływ na zdrowie mentalne. Jeśli czujesz się roztrzęsiona i zdenerwowana, nie pij alkoholu, żeby się uspokoić. Alkohol, co prawda, sprawi, że poczujesz się nieco sennie, ale na dłuższą metę może doprowadzić do problemów z bezsennością, które tym bardziej utrudnią ci zmaganie się z zaburzeniami lękowymi.

Pomijanie pożywnego śniadania

Jeśli twoje śniadanie składa się z tostów lub płatków z mlekiem, nic dziwnego, jeśli czujesz się nieco roztrzęsiona już kilka godzin później. Posiłek dostarczający ci jedynie węglowodanów i cukru, nie da ci potrzebnej energii. Nie możesz zapominać o proteinach. Wystarczy 20-25 gramów w postaci, na przykład jajka, jogurtu greckiego, serka wiejskiego lub białka w proszku dodanego do smoothie. Takie śniadanie sprawi, że będziesz miała energię, a twoje hormony i ciśnienie krwi utrzymają się na odpowiednich poziomach. Białko trawi się dłużej, więc dłużej będziesz czuła się syta i unikniesz nagłych zmian poziomu cukru we krwi, które mogą wywołać zaburzenia lękowe.

Spożywanie zbyt dużej ilości cukru

Częste podjadanie słodyczy powoduje nagłe skoki poziomu cukru w twojej krwi, które, jak już wiesz, wywołują stany lękowe. Cukier wpływa na uwalnianie dopaminy, neuroprzekaźnika, który odpowiedzialny jest za reakcje emocjonalne i za odczuwanie przyjemności. Cukier daje natychmiastowy, ale bardzo krótkotrwały efekt, co sprawia, że narażasz się na większe problemy z zaburzeniami. Osoby, które doświadczają ataków paniki mogą nawet nie być w stanie odróżnić pobudzającego działania cukru od faktycznego ataku. Jeśli masz ochotę na przekąskę, sięgaj po warzywa, na przykład marchewki lub czerwoną paprykę z dodatkiem hummusu.

Poleganie na kofeinie

Kofeina obecna w kawie i napojach energetyzujących naprawdę może ci zaszkodzić. Kofeina działa bardzo podobnie do neuroprzekaźnika adenozyny. Adenozyna łączy się z komórkami nerwowymi i hamuje ich działanie pozwalając na odpoczynek. Kofeina łączy się z takimi samymi receptorami, ale zamiast działać kojąco, zwiększa aktywność komórek. Wpływa także na działanie dopaminy, która pobudzi cię, ale także wywoła objawy zaburzeń lękowych. Aby zapanować nad niepożądanym działaniem kofeiny, ogranicz spożycie kawy i napojów energetyzujących do 250 mililitrów dziennie. Pamiętaj, że zamawiając dużą kawę, dostarczasz sobie potrójną lub nawet poczwórną dawkę kofeiny.

Jedzenie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych

Produkty o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych takie jak chipsy ziemniaczane, pizza czy lody, mogą chwilowo poprawiać nastrój, ale także wpłyną na twoje problemy z zaburzeniami lękowymi. Badania wykazały, że myszy karmione paszą o wysokiej zawartości tłuszczu zachowywały się bardzo niespokojnie i były zestresowane. Twój organizm potrzebuje naprawdę niewielkiej ilości tłuszczów nasyconych aby zachować zdrowie, ponieważ jego nadmiar pobudza endotoksyny bakteryjne, które powodują zapalenie jelita. Ono z kolei ma związek z objawami zaburzeń lękowych. Aby dostarczyć sobie odpowiedniej dawki tego rodzaju tłuszczów, zrezygnuj ze słodyczy, hamburgerów i słonych przekąsek na rzecz łososia, awokado, oliwy z oliwek i orzechów.

Nieregularne posiłki

Pomijanie i opóźnianie posiłków może mieć wpływ na poziom cukru we krwi, a także na twoje samopoczucie. Twoje ciało jest jak maszyna, która wymaja regularnego tankowania, aby wszystkie układy narządów, także mózg, działały w nim poprawnie. Jeśli jesz duże posiłki co cztery lub pięć godzin, co jakiś czas sięgaj po drobne przekąski, aby nie stracić energii w ciągu dnia.

Zbyt dokładne liczenie kalorii

Przejście na dietę odchudzającą może mieć wpływ na twoje zdrowie psychiczne i wzmocnić objawy zaburzeń lękowych. Jeśli zamierzasz zmniejszyć ilość przyjmowanego pokarmu, najlepiej działać z rozmysłem i wprowadzać zmiany powoli. Nie będą wówczas zbyt restrykcyjne i nie będą miały wpływu na twoje samopoczucie i zaburzenia. Nie licz spożywanej liczby kalorii, ponieważ bardziej istotne jest to, jaki rodzaj pokarmów wybierzesz, niż to ile kalorii one zwierają.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama