Reklama

7 zdrowych przekąsek, które powinnaś mieć zawsze w domu

Zdrowe przekąski są trudne do znalezienia, szczególnie wtedy, kiedy wracasz po pracy do domu i czujesz, że masz ochotę na niezdrowe jedzenie. Jednak nie bój się, ponieważ w dzisiejszych czasach opcji na zdrową przekąskę jest coraz więcej. Ten artykuł rzuci trochę światła na produkty i pomysły, które zahamują twoje zachcianki i dodadzą ci energii.

Reklama

Chipsy kokosowe

Tak, teraz możesz dostać chipsy w formie kokosów! Dlaczego warto ich spróbować? Kokosowe chipsy są zrobione ze składnika bogatego w składniki odżywcze oraz mają naturalny smak. Niektóre firmy produkują chipsy z młodych kokosów i prażą je do momentu, kiedy stają się one chrupiące. Pamiętaj jednak, aby wystrzegać się produktów, w których jest zbyt dużo składników. Moim ulubionym rodzajem tej przekąski są te, które składają się tylko z kokosa, cukru trzcinowego i soli! Chipsy kokosowe nie są zbyt słodkie, za to są aromatyczne, kremowe i orzeźwiające. W 1/4 szklanki tej przekąski znajdziemy 4% rekomendowanej ilości dziennego zapotrzebowania na żelazo.

Chipsy z warzyw

Słyszałeś o nich? Są one jedną z moich ulubionych przekąsek i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Są doskonałym źródłem witamin A, C, D oraz B6, a także E i K. Jeśli masz problemy z trawieniem, to możesz zwiększyć spożycie witaminy B6, ponieważ wchodzi ona w reakcje z ponad 100 enzymami związanymi z metabolizmem. Witamina B6 jest także potrzebna do rozwoju mózgu podczas ciąży oraz okresu niemowlęctwa, a także do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Chipsy warzywne są zrobione z naturalnych składników takich jak ziemniaki, pomidory oraz szpinaku, czystej soli i nieutwardzonych tłuszczy. Nie zawierają one tłuszczy trans oraz mają ich o 30% mniej niż zwykłe chipsy.

Kawałki pomidorów z fetą i oliwą z oliwek

Ta przekąska na pewno uszczęśliwi twoje kubki smakowe. Jeśli nie lubisz fety lub oliwy z oliwek, to możesz użyć innego sera lub lekkiego sosu do sałatek.

Naukowcy odkryli w pomidorach substancję zwaną 13-oxo-ODA, która jest rodzajem nienasyconego kwasu tłuszczowego. Substancja ta zmniejsza ilość neutralnych tłuszczy w organizmie oraz zapobiega zespołowi metabolicznemu.

Hummus z warzywami

Jeśli nie jesteś pewien co zawiera hummus, to wiedz, że może się on składać z wielu różnych składników, ale bazą zawsze jest ciecierzyca i tahini, czyli pasta z nasion sezamu. Ciecierzyca nie zawiera cholesterolu ani nasyconych tłuszczy i jest bogata w białko. Co więcej, okazuje się być ona dość efektywna w zapobieganiu odkładania się cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Ciecierzyca pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, a dzięki zapobieganiu skokom cukru, będziesz czuł się najedzony przez dłuższy czas! Wszystko czego potrzebujesz to warzywa jako dodatek i voilà – sycąca i zdrowa przekąska, która pomoże ci przetrwać dzień.

Seler i masło orzechowe

Seler jest niedocenianym warzywem. Zawiera on wiele składników odżywczych i prawie zero kalorii – jedno duże warzywo ma ich około 10. Może on obniżyć ciśnienie krwi, a w 100 jego gramach znajduje się 8% RDA witaminy A (dobra dla oczu). Seler pomaga również w trawieniu, ponieważ jest bogaty w nierozpuszczalny błonnik oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL). Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Chicago pokazuje, że dwa selery dziennie mogą obniżyć cholesterol LDL o 7 punktów.

Cukinia - pizza

Tak, wiem, że kiedy słyszysz słowo pizza, to ostatnia rzeczą jaka przychodzi ci na myśl jest zdrowie. Jednak nie ma nic złego w posypaniu cukinii serem i sosem pomidorowym, a następnie upieczenie jej przez 30 minut. Ser jest bogaty w wapń, a cukinia, czego nie wszyscy są świadomi, zawiera dużą ilość witaminy C, która chroni twoje komórki przed wolnymi rodnikami (uszkodzone komórki, które mogą prowadzić do stresu oksydacyjnego i prawdopodobnie nowotworów).

Edamame z solą morską

Edamame to nazwa, którą w Japonii określa się słodką, zieloną soję. Zbierana jest ona w momencie, kiedy fasola jest dojrzała, lecz jest jeszcze gładka i zielona. W północnej Ameryce serwowana jest ona na gorąco z dodatkiem soli, jednak w Japonii przed zjedzeniem jest ona studzona.

Edamame idealnie nadaje się jako smaczna przekąska. Zawiera białko oraz niezbędne minerały, które mają wpływ na mikroflorę jelitową, a co za tym idzie na trawienie. Z kolei fitoestrogeny pozwalają obniżyć cholesterol oraz zmniejszyć objawy menopauzy takie jak napady gorąca.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama