Reklama

5 smacznych warzyw i owoców o działaniu przeciwzapalnym

Na problemy z trawieniem, bóle różnego pochodzenia, stany zapalne. Dla wszystkich, którzy wiedzą, że remedium na większość problemów zdrowotnych można znaleźć w naturze. Dla każdego kto wie, że tabletka przeciwbólowa nie jest lekiem, ale doraźnym sposobem na pozbycie się dolegliwości. Poniżej lista pięciu zdrowych i smacznych warzyw i owoców o działaniu przeciwzapalnym. Wykorzystaj ich moc!

Reklama

Jeżyny

Jeżyny zwalczają drobne infekcje (m.in. przeziębienie) i wzmacniają organizm. Są bogate w przeciwzapalne substancje i błonnik (pół szklanki jeżyn ma go 5 g!). Posiadają sporo witaminy C, E, K, wapń i magnez. Zawarte w nich estrogeny roślinne działają jak żeńskie hormony i łagodzą napięcie przedmiesiączkowe oraz menopauzę. Warto z nich robić soki, dżemy i mrozić.

Łopian

Łopian wspiera układ pokarmowy i jest źródłem probiotyku zwiększającego ilość cennych bakterii jelitowych. Dzięki związkom bakteriobójczym i grzybobójczym zmniejsza stan zapalny. Jest bogaty w potas, wapń i magnez. Pomaga na reumatyzm, owrzodzenia i zakażenia. Robi się z niego sok, odwar, smaży, marynuje, dusi i dodaje do zup.

Portulaka


Portulaka to pyszny chwast przypominający roszponkę ma soczyste liście o cytrynowym smaku. Zawiera melatoninę i glutation, które chronią przed wolnymi rodnikami. Jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a zawarty w niej błonnik koi drażliwe jelita, ułatwia trawienie. Dodaje się ją na surowo do kanapek, sałatek, lekko podsmaża lub dusi jak szpinak.

Kalarepa


Kalarepa posiada te same związki przeciwzapalne co kapusta i brokuły. Jest źródłem witaminy C i z grupy B. Dostarcza wapnia, magnezu. Zaleca się ją cukrzykom, bo wolno podnosi cukier we krwi i jest małokaloryczna. Przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie. Dodaje się ją do sałatek, kroi w plasterki i można podsmażyć z czosnkiem.

Grzyby shiitake

Grzyby shiitake pochodzą z Chin i słyną z leczniczych właściwości. Pobudzają odporność, dzięki zawartemu w nich beta-glukanowi, który zmniejsza reakcje zapalne. Wspierają serce. Obniżają cholesterol, ciśnienie, zapobiegają zakrzepicy. Ale trzeba uważać, aby nie jeść ich dużo, aby nie obciążać układu pokarmowego. Warto stosować je do mięsnych dań.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama