Reklama

5 alkalicznych, produktów chroniących przed chorobami

Nieprawidłowa dieta sieje spustoszenie w naszym organizmie. Dalej ignorujemy fakt, że przetworzona żywność typu fast food, GMO oraz cukier niszczą organizm od środka. Jedzenie jest nie tylko szkodliwe, ale także zakłóca równowagę pH w organizmie, co jest bardzo niebezpieczne. Nasze ciało jest przeznaczone by być alkaliczne. Kiedy odczyn alkaliczny organizmu zmieni się w kwasowy wpływa to znacząco na system odpornościowy i czyni nas bardziej podatnym na choroby. Jeśli nie wiesz jakie produkty mogą przywrócić równowagę w twoim organizmie, poniżej znajdziesz podpowiedź.

Boćwina

Boćwina jest jednym z najlepszych alkalicznie żywności, która również chroni organizm przed wirusami i bakteriami. Zwalcza wolne rodniki w organizmie.

Melon

Melon doskonale oczyszcza jelita. Posiada on poziom 8.5 pH, co czyni go super pożywieniem, które należy uwzględnić w swojej diecie. Każdy rodzaj melona jest odpowiedni. Arbuz również jest bardzo korzystny dla organizmu, ponieważ jest bogaty w błonnik i zawiera 92% wody.

Gryka

Jeśli uważasz, że nie potrafisz zrezygnować z pszenicy, prawdopodobnie nigdy nie próbowałeś gryki. Zapewnia ona wystarczająco dużo energii w ciągu dnia. Dodatkowo chroni serce i układ krążenia.

Oliwa

Nie sądzę, że jest na świecie osoba która nie słyszała o korzyściach zdrowotnych oliwy. Jest ona bogata w witaminę E i w jednonienasyceniowe kwasy tłuszczowe, jak żaden inny produkt.

Siemię lniane

Nasiona lnu sną nie tylko alkaliczne, są również bogate w błonnik i witaminę E. Mają właściwości przeciwzapalne i mogą łagodzić uderzenia gorąca w okresie menopauzy.

Inne alkaliczne produkty

Inne produkty, które są alkaliczne to: awokado, banany, jagody, marchew, czosnek, brokuły, winogrona, ananas, kiełki, cytryny, brukselka, kapusta kiszona, kalafior, grejpfrut, wodorosty, quinoa, ogórek, pietruszka, mango, szpinak, pomarańcze oraz papaja.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama