Reklama

4 naturalne produkty probiotyczne

Probiotyki to dobre i przyjazne bakterie, które zwiększają zdrowie jelit i układu pokarmowego. Organizm potrzebuje tych bakterii, aby utrzymać w zdrowiu układ trawienny. Jedzenie pokarmów probiotycznych pomaga przywrócić naturalną równowagę bakterii jelitowych i wyleczyć problemy trawienne, począwszy od zaparcia do biegunki. Ponadto osłaniają bakterie żołądkowe przed zniszczeniem w leczeniu chorób antybiotykami. Są bardzo korzystne dla układu odpornościowego, wzmacniając go oraz zwiększając jego wydajność. Niektóre probiotyki niosą pomoc w zapobieganiu alergiom i egzemie. Poznaj naturalne produkty probiotyczne, które ochronią bakterie jelitowe.

Jogurt

Jogurt zawiera w sobie żywe kultury bakterii i jest jednym z najlepszych probiotycznych produktów spożywczych. Wspomaga trawienie i sprzyja zdrowemu środowisku mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym. Jogurt można spożywać w ilości kilku dziennie. Jednak przy wyborze jogurtu należy czytać etykietki i unikać jogurtów z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego i innych sztucznych składników oraz aromatów. Korzystnie jest wybrać naturalny jogurt i dodać do niego owoce. Jeśli lubisz jogurty greckie, pamiętaj iż mimo wysokiej ilości białka, zawierają mniej pożytecznych bakterii.

Kefir

Kefir to kolejny sfermentowany produkt mleczny, zawierający wiele probiotycznych bakterii, w szczególności bakterii mlekowych. Jest on bogaty w składniki odżywcze i antyoksydanty. Ma więcej witamin z grupy B, takich jak wapń i białko niż jogurt. Ponadto zawiera więcej korzystnych drożdży, które zwalczają infekcje grzybicze candida. Kefir możesz pić sam albo dodać go do koktajlu. Na ogół stosuje się 1-2 szklanki kefiru dziennie. Zaleca się również, aby zrobić przerwę w spożywaniu kefiru, raz w tygodniu.

Kiszona kapusta i ogórki

Kiszona do popularne danie w krajach europejskich. Zwykle sporządza się ja z kapusty, ale może też być zrobiona z innych warzyw. Kwaszona kapusta zawiera wiele szczepów bakterii, poprawiających florę jelitową. W rzeczywistości okazało się, że porcja 100g kiszonej kapusty zawierać może prawie 10 bilionów bakterii. Kapusta jest dobrym źródłem witamin z grupy B, C i K, wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i antyoksydantów. Aby zachować jej właściwości nie należy kapusty podgrzewać i gotować.

Kiszone ogórki zapobiegają infekcjom, działają przeciwzapalnie, wspomagają koncentrację oraz wpływają korzystnie na cerę. Sok z kiszonych ogórków przyczynia się szybszej przemiany materii, oczyszcza organizm i wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama