Reklama

3 pyszne zamienniki żywności

Niezależnie od tego, czy właśnie zaczęłaś gotować niedzielny obiad czy postanowiłaś upiec szarlotkę, może się okazać, że w lodówce brakuje jakiegoś składnika. Zamiast od razu biec do sklepu, sprawdź czy możesz wykorzystać jakiś zamiennik żywności. Okazuje się, że nie zawsze musisz trzymać się ściśle przepisu kulinarnego. Nie wiesz czym zastąpić jajka czy majonez? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Skończyły ci się jajka? Nie ma problemu. Nie musisz spieszyć się do sklepu. Wystarczy, że pół dojrzałego banana ugnieciesz widelcem i dodasz ¼ szklanki soku jabłkowego. Zamiennik jajka gotowy. Banan z sokiem jabłkowym zamiast jajka idealnie nadaje się do babeczek, muffinek i ciastek.

Melasa to pyszny, gęsty syrop. Co zrobić jeśli go zabraknie w domowej spiżarni? Możesz przygotować zamiennik melasy w domu. Połącz ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego z 1/ 4 szklanki gorącej wody. Wymieszaj dokładnie, aż cukier się rozpuści. Gotowe.

Trudno sobie wyobrazić sobie sałatkę czy kanapkę bez majonezu. Co zrobić, jeśli nie masz majonezu w lodówce? Aby przygotować jego mnie tuczący zamiennik będziesz potrzebować jogurtu, musztardy, soli i soku z cytryny. Połącz 1 szklankę jogurtu z odrobiną soli, łyżeczką soku z cytryny i łyżką musztardy. Smak i konsystencja będzie podobna do majonezu, za to z mniejszą zawartością kalorii.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama