Reklama

10 produktów, które warto jeść jesienią

Jesień to czas, w którym nasz organizm potrzebuje dużej dawki witamin i wartości odżywczych. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym odczuwamy niedobór witam z grupy B, cynku, żelaza i magnezu oraz potrzebujemy ich solidnego uzupełnienia. Najlepiej dostarczać je do organizmu w postaci naturalnych produktów, choć suplementy diety również nie będą złym rozwiązaniem. Poniżej przedstawiamy dziesięć produktów, które w okresie jesienno-zimowym wzmocnią twoją odporność i dodadzą ci cennej energii.

Jabłka

Jabłka to najpopularniejszy jesienny owoc, który dostarcza naszemu organizmowi duże ilości przeciwutleniaczy, błonnika oraz witaminy A. Wzmacniają organizm, doskonale wpływają na kondycję skóry, a także pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę. Najwięcej wartości odżywczych zawierają jabłka w surowej postaci, ale możesz jeść je również w ciastach, deserach lub w kompocie. Dietetycy zalecają zjedzenie minimum dwóch jabłek dziennie.

Grejpfrut

Jest najzdrowszym owocem z grupy cytrusów i najcenniejszym źródłem witaminy C. Ponadto, zawiera duże ilości witaminy A i potasu. W okresie jesienno-zimowym wzmocni twoją odporność i doda ci energii. Grejpfrut ma również korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi. Oczyszcza również organizm z toksyn i szkodliwych substancji. Najlepiej jedz go na surowo lub pij sok ze świeżo wyciśniętego grejpfruta.

Brukselka

Wspomnienie brukselki z dzieciństwa może nie zachęcać do jej jedzenia. Nie warto jednak rezygnować z tego warzywa, ponieważ jest naprawdę smaczne, a w dodatku bogate w wiele wartości odżywczych, których jesienią potrzebuje nasz organizm. Brukselka, podobnie jak kalafior, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Znana jest z działania antynowotworowego i antybakteryjnego. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. W okresie jesieni dodawaj ją do sałatek i zup. Pamiętaj, by nie rozgotować warzywa, gdyż traci wówczas smak i wartości odżywcze.

Kalafior

Wykazuje podobne działanie, jak brukselka, czyli wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed nowotworami. To wszystko dzięki dużej zawartości witaminy C. Regularne spożywanie kalafiora może również uchronić organizm przed cukrzycą i uregulować ciśnienie krwi. Najlepiej jeść go jako dodatek do dań lub jako składnik zupy warzywnej.

Żurawina

Owoce żurawiny są pyszne i zdrowe! Jedząc ją regularnie, zmniejszamy ryzyko rozwoju chorób serca, przyzębia i różnego rodzaju infekcji. Ponadto, żurawina spożywana w odpowiednich ilościach doskonale wzmacnia nasz układ odpornościowy i poprawia przemianę materii. Warto pamiętać o tym urokliwym owocu w jesiennej diecie.

Por

Zapewne nie każdy o tym wie, ale pory dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym znalazły swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Spożywane w odpowiednich ilościach wzmacniają odporność organizmu, leczą anemię, a także obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. To wszystko dzięki cennym witaminom i minerałom, które zawiera por. W tym aromatycznym warzywie znajdziemy spore ilości witamin: C, A, E, B1, B2, B6, a także potas, fosfor, sód oraz siarkę. W okresie jesienno-zimowym dodawaj pora do zup, kanapek oraz sałatek. Twój organizm z pewnością się odwdzięczy.

Gruszki

To jeden z owoców, który zawiera najwięcej wartości odżywczych. Można powiedzieć, że gruszki wśród owoców nie mają sobie równych! Gruszka jako jeden z nielicznych owoców zawiera duże ilości jodu, czyli minerału pozytywnie wpływającego na pracę tarczycy. W gruszce znajdziemy również spore pokłady boru, który poprawia pracę mózgu. Wystarczy jedna gruszka dziennie w okresie jesienno-zimowym, by wzmocnić organizm i dostarczyć mu cennej energii.

Granat

To kolejny owoc, który wzmocni odporność i poprawi ogólną pracę organizmu. Granaty pomagają zwalczać wiele różnorodnych dolegliwości. Łagodzą problemy trawienne, bóle menstruacyjne i przyspieszają gojenie się ran. Ponadto, hamują procesy starzenia, wzmacniają skórę, włosy i paznokcie, poprawiają libido i przeciwdziałają nowotworom. Warto uwzględnić ten egzotyczny owoc w jesiennym jadłospisie.

Dynie

Dynie to znak rozpoznawczy jesieni. Są nie tylko pięknym warzywem, które można wykorzystać do dekoracji, ale także źródłem cennych dla naszego organizmu składników. Dynia zawiera przede wszystkim duże ilości magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Może poprawić krążenie krwi i pozytywnie wpłynąć na pracę nerek. Właściwości prozdrowotne wykazują zarówno miąższ dyni, jak i jej pestki. Najlepiej spożywaj ją w postaci kremu lub chłodnika. Pestki dodawaj do różnych potraw lub jedz jako przekąskę po obiedzie.

Rzepa

Rzepa to dość zapomniane warzywo, warto jednak pamiętać, że wyjątkowo zdrowe. Szereg cennych wartości odżywczych znajdziemy jednocześnie w białej i czarnej rzepie, a mianowicie duże ilości błonnika, potasu, magnezu oraz witamin: A. B i C. Regularnie spożywana rzepa chroni organizm przed przeziębieniem i grypą, poprawia przemianę materii i oczyszcza krew z toksyn. Rzepę najlepiej jeść w zupie lub jako zamiennik ziemniaków.

W okresie jesienno-zimowym zadbaj o wzmocnienie swojej odporności, uwzględniając w diecie powyższe produkty. Pamiętaj również o aktywności fizycznej, która pozwoli zahartować organizm i o solidnym wypoczynku po pracy i nauce.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama