Reklama

Tłusty czwartek 2022: Jak zrobić lukier do pączków?

Pączek udekorowany gęstym, słodkim i aromatycznym lukrem to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Biała polewa podnosi walory smakowe, a jednocześnie stanowi także niezwykle kuszącą dekorację pączków. Dobry przepis na lukier warto mieć pod ręką nie tylko w karnawale. Wykorzystać go można także do innych wypieków niezależnie od okazji. Zobacz, jak zrobić lukier krok po kroku. Potrzebujesz do tego tylko dwóch składników!

Domowe frykasy nie mają sobie równych

Choć pączki w najróżniejszych odsłonach kupić można w dowolnej cukierni, nic nie smakuje tak samo dobrze, jak smakołyki przygotowane samodzielnie. Satysfakcja to najlepsza przyprawa! Poza tym, czy jest sens stać w długich kolejkach, które ustawiają się przed sklepami w tłusty czwartek? Biorąc na warsztat ten kultowy przysmak, nie zapomnij o detalach. Domowy lukier to najlepsze zwieńczenie własnoręcznie przygotowanych pączków.

Jak zrobić lukier z cukru pudru? Wersja podstawowa

Do przygotowania potrzebujesz: jednej szklanki cukru pudru oraz jednej łyżki ciepłej wody. Jak z tych dwóch prostych składników przygotować lukier do pączków?

Reklama

  • Cukier puder przesiej do miski. Dzięki temu unikniesz grudek, a gotowy lukier zyska jednolitą, aksamitną konsystencję.
  • Dolej wodę i energicznie ucieraj.
  • Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty, dolewaj małymi porcjami wodę. Gdy uznasz, że jest zbyt rzadki i będzie spływał z wypieków, dodaj cukier puder i ponownie wszystko wymieszaj.
  • Lukier nakładaj na pączki od razu. Palce lizać - dosłownie i w przenośni!

Jak zrobić lukier cytrynowy?

Domowy lukier do pączków ma jeszcze jeden atut: daje bardzo szerokie pole do popisu dla wszystkich kucharzy, którzy chcieliby urozmaicić jego smak i aromat! Co powiesz na cytrusowe nuty? Wodę zastąp sokiem z cytryny. Bardzo dobrze sprawdzi się również pomarańczowy. Do lukru pod koniec ucierania możesz dorzucić nawet kandyzowaną skórkę pomarańczy. W oczach bliskich zostaniesz profesjonalnym cukiernikiem.

Sprawdź: Jak zrobić rogaliki drożdżowe bez wyrastania?

Sposoby na kolorowy lukier

Jeśli masz ochotę na jeszcze większą zabawę w kuchni, przygotuj lukier w różnych kolorach. Możesz do tego użyć barwników spożywczych, ale z powodzeniem wykorzystasz bardziej naturalne metody. Istnieje gros produktów, które ułatwią to zadanie! Istnieje duże prawdopodobieństwo, że część z nich masz już we własnej kuchni.

Żółty lukier: Sok z cytryny delikatnie zabarwi polewę. Jeśli zależy ci na bardziej wyrazistym efekcie, dodaj małą szczyptę kurkumy.

Pomarańczowy lukier: W tym przypadku pomoże kilka kropel soku z marchwi.

Różowy lub czerwony lukier: Przyda się odrobina soku z buraka, wiśni albo aronii.

Zielony lukier: Użyj niewielkiej ilości ugotowanego i zmiksowanego szpinaku lub wyciśniętego z warzywa soku. Ciekawym rozwiązaniem są także zblendowane liście mięty.

Pamiętaj, że wymienione składniki do lukru należy dodawać w minimalnych ilościach. Nie musisz więc martwić się o ich wpływ na smak. Polewa do pączków z całą pewnością nie będzie smakować jak surówka!

Polecamy:

Kolacja walentynkowa: Cztery proste, ale niezawodne przepisy

Czarna fasola: Dlaczego warto po nią sięgać?


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: lukier | lukier do ciasta | pączki z lukrem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama