Reklama

Tiramisu w pucharku, czyli pyszna i prosta wariacja na temat znanego deseru

Przed kilkoma dniami zmarł Aldo Campeol — nazywany “ojcem tiramisu”. Deser wymyślony w jego restauracji La Beccherie nigdy nie został opatentowany, co sprzyjało powstawaniu wielu przepisów, które swoim smakiem nawiązywały do pysznego włoskiego deseru. Oto jeden z nich: tiramisu w pucharku.

Jak powstało tiramisu?

Tiramisu to włoski deser, który powstał w restauracji La Beccherie, której właścicielem był nazywany “ojcem tiramisu" Aldo Campeol. Prace nad słynnym deserem zapoczątkował błąd szefa kuchni Roberto Linguanotto, który przygotowując lody waniliowe, przez pomyłkę dodał do receptury serek mascarpone. Aldo wraz z żoną uznali, że deser, który powstał w wyniku błędu, jest bardzo smaczny i zdecydowali się serwować go gościom. Pani Campeol wraz z kucharzem udoskonalali przepis. Deser, który ostatecznie trafił do kary dań po nazwą tiramisu, składał się z nasączonych w mocnej kawie biszkoptów oraz kremu z sera mascarpone, żółtek jaj i cukru, posypanych gorzką czekoladą. Istnieje wiele wariacji na temat włoskiego deseru — dziś proponujemy tiramisu bez jajek.

Reklama

Warto spróbować także klasycznej wersji tiramisu z kremem z surowych żółtek lub ciasta tiramisu. Inną wariacją na temat znanego deseru może być bananowe tiramisu:

Tiramisu bez jajek: Składniki

Aby przygotować tiramisu w pucharku, potrzebna jest paczka podłużnych herbatników (okrągłe także spełnią swoją rolę, ale trzeba je nieco dłużej moczyć w kawie), pięć łyżek kawy (rozpuszczalnej lub parzonej), kieliszek amaretto, opakowanie serka mascarpone, masa kajmakowa, kakao, tabliczka gorzkiej czekolady.

Tiramisu w pucharku: Przepis

Wykonanie tiramisu bez jajek jest banalne, wystarczy: 

  1. Schłodzić w lodówce serek mascarpone.
  2. Zaparzyć kawę i poczekać aż wystygnie. 
  3. Mikserem przez minutę ubijać serek, a następnie stopniowo dodawać masę kajmakową i ucierać jeszcze około minuty. Masa serowa powinna stać się bardziej puszysta. 
  4. Wymieszać kawę z likierem amaretto. Biszkopty moczyć przez kilka sekund w mieszance kawy i laieru, a następnie układać w pucharkach. Potrzepać biszkopty przesianym przez sitko kakao, na wierzch wyłożyć masę. Następnie trzeb wykonać kilka pięter (ich liczba zależy od wysokości pucharków) z nasączonych biszkoptów, kakao i masy. Ostatnią warstwę powinny stanowić ułożone wypukłą stroną ku górze biszkopty. 
  5. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać deser. 

Smacznego!


Zobacz także:

Przepis pijana zakonnica podbija internet!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama