Reklama

Szarlotka sypana: Prosty przepis na pyszny deser

Masz ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie nie chcesz spędzić w kuchni wielu długich godzin? Przepis na szarlotkę sypaną okaże się strzałem w dziesiątkę. To prawdopodobnie jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie jabłkowego deseru. Ominie cię etap zagniatania kruchego ciasta, a lista składników potrzebnych do zrobienia szarlotki obejmuje tylko kilka podstawowych produktów. Do dzieła!


Szybka szarlotka dobra na wszystko

Nie tylko nagła ochota na słodycze jest powodem, dla którego warto sięgnąć po ten przepis. Bez trudu przygotujesz ją, gdy goście spontanicznie zapowiedzieli się z wizytą i niebawem mają zapukać do twoich drzwi. Prosta szarlotka błyskawicznie powali ich na kolana. To również kapitalny sposób na zużycie zapasu jabłek. Gotowanie i pieczenie w duchu zero waste jest nie tylko modne, ale przede wszystkim pozwala ograniczać marnowanie żywności i pieniędzy.

Przepis na szarlotkę sypaną: Lista składników

Można być naprawdę zdziwionym, że z tak prostych i powszechnie dostępnych produktów uda się przygotować wyśmienity deser.

Reklama

Potrzebujesz:

  • 1 szklanki pszennej mąki,
  • 1 szklanki kaszy manny,
  • ¾ szklanki cukru (możesz wybrać drobny do wypieków lub brązowy),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g masła,
  • cynamonu - jego ilość dobierz na podstawie własnych preferencji.

Uwagi: Podane produkty wystarczą na szarlotkę przygotowaną w tortownicy lub formie o średnicy około 22-24 cm. Masła nie wyjmuj wcześniej z lodówki. Możesz je nawet włożyć na kilka lub kilkanaście minut do zamrażarki.

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce. Podziel na trzy równe części, odłóż na bok. Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach. Jeśli owoce są bardzo słodkie, dodaj do nich kilka kropel soku z cytryny. Ten zabieg uchroni również jabłka przed ciemnieniem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać je dodatkową szczyptą cynamonu.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i na dnie wysyp pierwszą część "ciasta" na szarlotkę sypaną. Na niej ułóż połowę startych jabłek, przykryj je kolejną warstwą suchych składników, dorzuć resztę owoców i ostatnią porcję mąki z cukrem oraz kaszą manną. Pamiętaj, by każdy poziom układać możliwie jak najbardziej równomiernie. Wierzch szybkiej szarlotki posyp obficie startym na tarce zmrożonym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczenie potrwa godzinę. To wszystko, co musisz wiedzieć o przepisie na szarlotkę sypaną. Smacznego!

To cię zainteresuje:

Perfekcyjna kruszonka do ciast i deserów: Jak ją zrobić?

Dlaczego nie warto jeść gruszki na pusty żołądek?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama