Pyszne korzyści z jedzenia czekolady
Wierzcie lub nie, ale spożywanie czekolady ma wiele korzyści zdrowotnych! Wiele łasuchów ucieszy się z tej wiadomości jednak jest to fakt udowodniony naukowo. Oczywiście nie oznacza to, że musisz udać się teraz do pobliskiego marketu i wykupić wszystkie batoniki czekoladowe, ponieważ czekolada czekoladzie nierówna. Tylko niektóre produkty czekoladowe spełniają surowe normy i są w 100 procentach czekoladowe. Większość słodyczy czekoladowych ma w swoim składzie napisane „o smaku czekoladowym”. O smaku czyli, że nie ma nic wspólnego z prawdziwą czekoladą. Tak więc gdzie szukać korzyści płynących do nas z czekolady?
Gorzka czekolada zawiera antyoksydanty, które chronią komórki naszego ciała przed starzeniem. Setki badań wykazały, że antyoksydanty są potrzebne, aby właśnie chronić nas przed działaniem wolnych rodników. Przeciwutleniacze występujące w czekoladzie to naturalne związki, występują one tak samo w warzywach, owocach, orzechach, ziarnach, a zwłaszcza ziarnach kakaowca. Polifenole są szczególnym rodzajem przeciwutleniaczy, które możemy znaleźć w gorzkiej czekoladzie. Kakao i gorzka czekolada są znane również z występowania związków takich jak flawonoidy będących grupą organicznych związków chemicznych występujących w roślinach. Flawonoidy znajdują się również w czerwonych winogronach oraz zielonej herbacie.
Tłuszcze, które znajdują się w czekoladzie to kwas oleinowy, kwas stearynowy i kwas palmitynowy. Kwas oleinowy jest to zdrowy tłuszcz, który znajdziemy również w oliwie z oliwek i oleju z orzecha kokosowego. Kwas stearynowy to tłuszcz nasycony, który nie ma wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Natomiast kwas palmitynowy jest najmniej zdrowy z tej całej trójki, ponieważ jest to tłuszcz nasycony, który może podnieść poziom złego cholesterolu. Bez względu na to wszystko, czekolada jest żywnością o wysokiej kaloryczności, która zawiera niewielką ilość złego tłuszczu. Wiele badań i opinii lekarzy wskazuje na to, że jedząc nie więcej niż 100 gram czekolady dziennie będziemy mogli cieszyć się zdrowiem.
Otóż tak, według badań zjedzenie 6 – 7 gramów czekolady dziennie wspomaga układ sercowo – naczyniowy. Flawonoidy zawarte w gorzkiej czekoladzie pomagają utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie. Dodatkowo gorzka czekolada stymuluje produkcję endorfin czyli hormonów szczęścia. Samo to, że czujemy się szczęśliwi i zrelaksowani powoduje, że zmniejsza się ryzyko zachorowania na depresję. Zresztą osobom chorym na tą chorobę, zaleca się, aby regularnie zjadały kilka kostek gorzkiej czekolady dziennie.