Reklama

Pyszne korzyści z jedzenia czekolady

Wierzcie lub nie, ale spożywanie czekolady ma wiele korzyści zdrowotnych! Wiele łasuchów ucieszy się z tej wiadomości jednak jest to fakt udowodniony naukowo. Oczywiście nie oznacza to, że musisz udać się teraz do pobliskiego marketu i wykupić wszystkie batoniki czekoladowe, ponieważ czekolada czekoladzie nierówna. Tylko niektóre produkty czekoladowe spełniają surowe normy i są w 100 procentach czekoladowe. Większość słodyczy czekoladowych ma w swoim składzie napisane „o smaku czekoladowym”. O smaku czyli, że nie ma nic wspólnego z prawdziwą czekoladą. Tak więc gdzie szukać korzyści płynących do nas z czekolady?

Reklama

Czekolada zawiera antyoksydanty

Gorzka czekolada zawiera antyoksydanty, które chronią komórki naszego ciała przed starzeniem. Setki badań wykazały, że antyoksydanty są potrzebne, aby właśnie chronić nas przed działaniem wolnych rodników. Przeciwutleniacze występujące w czekoladzie to naturalne związki, występują one tak samo w warzywach, owocach, orzechach, ziarnach, a zwłaszcza ziarnach kakaowca. Polifenole są szczególnym rodzajem przeciwutleniaczy, które możemy znaleźć w gorzkiej czekoladzie. Kakao i gorzka czekolada są znane również z występowania związków takich jak flawonoidy będących grupą organicznych związków chemicznych występujących w roślinach. Flawonoidy znajdują się również w czerwonych winogronach oraz zielonej herbacie.

Tłuszcze znajdujące się w czekoladzie

Tłuszcze, które znajdują się w czekoladzie to kwas oleinowy, kwas stearynowy i kwas palmitynowy. Kwas oleinowy jest to zdrowy tłuszcz, który znajdziemy również w oliwie z oliwek i oleju z orzecha kokosowego. Kwas stearynowy to tłuszcz nasycony, który nie ma wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Natomiast kwas palmitynowy jest najmniej zdrowy z tej całej trójki, ponieważ jest to tłuszcz nasycony, który może podnieść poziom złego cholesterolu. Bez względu na to wszystko, czekolada jest żywnością o wysokiej kaloryczności, która zawiera niewielką ilość złego tłuszczu. Wiele badań i opinii lekarzy wskazuje na to, że jedząc nie więcej niż 100 gram czekolady dziennie będziemy mogli cieszyć się zdrowiem.

Czy czekolada wpływa korzystnie na serce?

Otóż tak, według badań zjedzenie 6 – 7 gramów czekolady dziennie wspomaga układ sercowo – naczyniowy. Flawonoidy zawarte w gorzkiej czekoladzie pomagają utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie. Dodatkowo gorzka czekolada stymuluje produkcję endorfin czyli hormonów szczęścia. Samo to, że czujemy się szczęśliwi i zrelaksowani powoduje, że zmniejsza się ryzyko zachorowania na depresję. Zresztą osobom chorym na tą chorobę, zaleca się, aby regularnie zjadały kilka kostek gorzkiej czekolady dziennie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama