Reklama

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia gorzkiej czekolady

Czy wiesz, że mleczno-brązowa słodycz to mieszanka kakao, mleka i cukru? Gorzka czekolada - bo o niej mowa - znana była w Ameryce Południowej w formie płynnej już ponad 3000 lat temu. W Europie, w formie tabliczki, pojawiła się dopiero w połowie XIX wieku. Czekolada to nie tylko dobry smak i chwila przyjemności, ma również bardzo pozytywne działanie na nasz organizm, i jest najzdrowsza ze wszystkich czekolad. Nie tylko wyśmienicie smakuje, poprawia samopoczucie, działa antystresowo, chroni naszą pamięć i opóźnia starzenie. Gorzka czekolada jest nie tylko smaczna, ale również działa świetnie na nasze zdrowie. Szczególnie korzystnie wpływa na kondycję u osób po pięćdziesiątce. Obniża ryzyko zawału serca i udaru mózgu nawet o 40 procent. Jest najlepszym źródłem przeciwutleniaczy pochodzących z nasion kakaowca.

Reklama


Jedzenie czekolady poprawia samopoczucie

Przeciwutleniacze te mogą pomóc w walce z chorobami serca, niektórych nowotworów, a nawet cukrzycy. Ponadto jedzenie czekolady poprawia samopoczucie, gdyż podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia, który jest odpowiedzialny za poczucie satysfakcji, przyjemne pobudzenie i odczuwanie przyjemności. Wszystkie zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady zależą od zawartości kakao, dlatego powinno się wybierać ciemne czekolady o zawartości kakao powyżej 70 procent - im więcej tym lepiej. Mimo iż regularne spożywanie gorzkiej czekolady ma wiele pozytywnych skutków dla zdrowia, to trzeba pamiętać, że jest bardzo kaloryczna, dlatego nie należy przesadzać z jej ilością - jedna tabliczka tygodniowo wystarczy. Oto kilka przykładów, jakie korzyści posiada gorzka czekolada. 




Jest bogata w substancje odżywcze

Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao posiada wiele korzyści odżywczych, w tym rozpuszczalne włókna, żelazo, magnez, miedź, mangan i potas. Zawiera również niewielkie ilości jedno- i wielonienasyconych tłuszczów. Dobrych tłuszczów, które obniżają stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca.

Poprawia przepływ krwi:

Przeciwutleniacze w gorzkiej czekoladzie stymulują wyściółkę tętnic umożliwiając łatwiejszy przepływ krwi do wszystkich części ciała. Przez co organizm jest odżywiony i dotleniony.

Obniża ciśnienie krwi:

Gorzka czekolada zwiększa reaktywność naczyniową i poprawia podatność tętnic. Badania wykazały, że obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Dlatego warto ją spożywać w umiarkowanych dawkach dla lepszego samopoczucia.

Zmniejsza ryzyko chorób serca:

Jedzenie gorzkiej czekolady kilka razy w tygodniu znacznie obniża poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca w przyszłości. Badania wykazały, że jedzenie czekolady 2, lub więcej razy w tygodniu znacznie obniża ryzyko wystąpienia płytki wapiennej w tętnicach. Spożywanie mniejszych ilości czekolady nie miało żadnego wpływu na poprawę stanu zdrowia. Dlatego regularne spożywanie czekolady powoduje, że w organizmie jest mniej białek, których obecność wskazuje na stan zapalny, mogący prowadzić do zawału serca.

Podnosi poziom dobrego cholesterolu i obniża zły cholesterol: Czekolada gorzka zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom LDL, tzw. zły cholesterol. Ponadto czekolada podwyższa poziom HDL- tzw. dobrego cholesterolu. Z tego względu osoby, które cotygodniowo spożywają niewielką ilość wysokogatunkowej czekolady, mają ryzyko zawału obniżone o 30 procent. Wspomaga odchudzanie: Naukowcy stwierdzili, że ciemna czekolada jest bardziej sycąca od innych czekolad. Oznacza to, że bardziej syci nie mają ochoty na słodkie, słone i tłuste pokarmy, zwłaszcza gdy w ramach przekąski sięgają po gorzką czekoladę, która ma niski indeks glikemiczny i ogranicza zachcianki. Nie unikajcie zatem czekolady za wszelką cenę. Zapobiega cukrzycy: Ciemna czekolada zmniejsza insulinooporność, która jest główną przyczyną cukrzycy, ponieważ stymuluje wydzielanie insuliny. Flawonoidy, które są antyoksydantami, w ciemnej czekoladzie wytwarzają gaz o nazwie tlenek azotu, który pomaga kontrolować wrażliwość na insulinę. Poprawia funkcjonowanie mózgu:

Ciemna czekolada poprawia znacząco funkcje poznawcze mózgu u osób w podeszłym wieku i z upośledzeniem umysłowym. Poprawia też płynność słowną i zmniejsza ryzyko chorób. Kakao zawiera substancje pobudzające, takie jak kofeina i teobromina, które mogą poprawić funkcjonowanie mózgu w krótkim czasie.

Chroni przed słońcem:

Flawonoidy w gorzkiej czekoladzie zapewniają ochronę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Poprawiają ukrwienie skóry, a przez to zwiększa się nawilżenie i gęstość skóry. W czasie gdy jesteś na słońcu, ciemna czekolada może zmniejszyć ryzyko poparzenia słonecznego, a jeżeli do tego już doszło, to może pomóc w szybszym leczeniu skóry.

Redukuje stres:

Istnieje zrozumiała przyczyna, dla której ludzie pragną czekolady kiedy są w złym nastroju. Ponieważ tryptofan podnosi w mózgu poziom serotoniny, odpowiedzialnej za poprawę samopoczucia. Badania wykazały, że u niektórych osób sam smak czy zapach czekolady wywołały uczucie szczęścia. Czekolada wspomaga produkcję dopaminy w organizmie. Dopamina to neuroprzekaźnik mający wpływ na dobry nastrój. Inne badania podają, że osoby, które jadły ciemną czekoladę wykazały zmniejszoną ilość poziomu hormonu stresu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama