Reklama

Kilka prostych i ciekawych sposobów na dekorowanie muffinek

Muffinki z co najmniej kilkunastu powodów cieszą się ogromną popularnością wśród małych i dużych łasuchów. Są proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, zaspokajają podniebienia nawet wysmakowanych smakoszy, a poza tym pozwalają na rozmaite - często bardzo nietuzinkowe - wariacje w kuchni. Pomysłów na wykonanie i dekorowanie muffinek jest bez liku; ogranicza nas pod tym względem wyłącznie indywidualna wyobraźnia. Jak zatem przygotować się do tego zadania? Z czego przygotować apetyczny krem do muffinek albo finezyjną posypkę? Do czego przyda się galaretka? Jak kreatywnie wykorzystać barwne cukierki albo wyczarować z muffinek lody? Odpowiedzi i garść wskazówek można znaleźć poniżej.

Muffinka wiedze prym wśród deserów

Muffinka to nic innego jak - definiując krótko - babeczka z odpowiednio dobranymi - według gustów i nie tylko - dodatkami. Może być serwowana zarówno w formie słodkiej jak i pikantnej przekąski. Nietrudno się domyślić, że muffinka zdążyła sobie zyskać całe grono zwolenników. Posiada bowiem morze zalet. Przede wszystkim jest apetyczna oraz łatwa w przygotowaniu i z jej przyrządzeniem poradzą sobie nawet bardzo mało wprawni miłośnicy jedzenia. Ponadto do jej wyczarowania można użyć całej gamy składników, co oznacza, że pozwala się spełnić artystycznie i kulinarnie. Czym zatem najlepiej udekorować muffinki? Oto garść propozycji.

Muffinki z owocami

Owoce w modzie są zawsze, bo są po prostu zdrowe i stanowią podstawowe źródło witamin i składników odżywczych. Poza tym dostarczają stosunkowo mało kalorii i pozwalają wyczarować deser w wersji fit. Dlatego choćby z tych powodów warto wykorzystać je do dekoracji upieczonych w domowym zaciszu muffinek. Wystarczy po prostu wyciąć z brzoskwiń, malin czy innych owoców finezyjne kształty i ułożyć je na powierzchni posmarowanych wcześniej np. przeźroczystym lukrem bądź kisielem muffinek. Ten prosty trik zapobiegnie przesuwaniu się użytych do dekoracji kawałków owoców. Jeśli do dekoracji muffinek używa się świeżych owoców w całości, warto pokryć je cienką warstwą kisielu również na wierzchu, żeby szybko nie sczerniały. Pomysł jest prosty w realizacji i pozwala osiągnąć całkiem przyjemne dla oka rezultaty.

Muffinki z kolorowymi posypkami

Efektowny wygląd muffinek - jak już zostało wspomniane - osiągnąć nie jest trudno. Poza owocami wykorzystać można do ich dekorowania rozmaite kolorowe posypki albo kolorowe cukierki. Trzeba tylko najpierw przygotować na talerzyku wybrany składnik przeznaczony do dekoracji, a następnie pokryć babeczki cienką warstwą przezroczystego lukru - przyrządzonego na przykład na bazie cukru pudru i soku z cytryny. Tak przygotowane powierzchnie muffinek wystarczy tylko lekko zanurzyć w wyłożonej na spodeczku kolorowej posypce bądź drobnych cukierkach. Te ostatnie automatycznie przylgną do lukru. Propozycja na takie podanie muufinek z pewnością ucieszy dzieciaki, które gustują w barwnych smakołykach i często - mówiąc przenośnie - jedzą nie tylko buziami, ale i oczami. W ten sam sposób można wykorzystać na przykład posypkę z bakalii.

Muffinki z kremem

Do dekoracji muffinek oczywiście można podejść tradycyjnie i ozdobić je kremem. Metoda z pewnością pozwala spełnić się artystycznie. Bazą może być oczywiście ulubiony krem - na bazie budyniu, twarożku bądź śmietany. Gotowy produkt wystarczy nałożyć na muffinki przy użyciu szprycy bądź rękawa do dekorowania. (Oba gadżety są łatwo dostępne w sklepach). Warto zaznaczyć, że gotowy krem można umieścić zarówno klasycznie na powierzchni muffinek i umieścić w nim dodatkowo owoce bądź drobne cukierki, albo też wyłożyć go w środku babeczek. Przy tej drugiej technice po upieczeniu muffinek trzeba odciąć nożem ich górną część i - przy użyciu foremek do ciastek - wyciąć w niej jakiś kształt. Przygotowany wcześniej krem należy nałożyć np. łyżką na resztę babeczki w papilotce. (Najwięcej kremu trzeba rozsmarować na środku, resztę przeznaczyć na boki). Gdy operacja się powiedzie, ściętą wcześniej warstwę z wzorem nakłada się na muffinkę posmarowaną kremem i gotowe. Można oczywiście wykorzystać w taki sam sposób - zamiast kremów - bitą śmietanę. Też sprawdzi się doskonale!

Muffinki zdobione barwnymi pisakami

Skoro już o dzieciakach mowa, to muffinki przeznaczone na rozmaite kinderbale można błyskawicznie i jednocześnie efektownie udekorować, wykorzystując w tym celu dedykowane pisaki z kolorowym lukrem. Są łatwo dostępne w sklepach i pozwalają wyczarować na powierzchni upieczonych babeczek finezyjne wzory i kształty. Z tą techniką dekorowania muffinek śmiało poradzą sobie nawet same dzieciaki, dlatego warto zawsze angażować je w kulinarne zadania i przekazywać im wiedzę z zakresu pieczenia w praktyce. Kurs z pewnością nie pójdzie w las.

Muffinki z galaretką

Popularna galaretka świetnie sprawdzi się przy dekoracji muffinek. By jednak można ją było w tym celu wykorzystać, trzeba zadbać o to, aby muffinki miały odpowiedni rozmiar i nie wystawały poza papilotki. (Trzeba po prostu wlać mniej ciasta niż zwykle, by babeczki były mniejsze). Po upieczeniu trzeba tylko wylać galaretkę na muffinki. Kształt w sumie wyczaruje się sam, bo galaretka jest bardzo plastyczna. Dla uzyskania atrakcyjniejszych dla oka efektów można też zanurzyć w galaretce kilka finezyjnie wyciętych kawałków owoców.

Muffinki jak lody

Muffinki można wypiekać nie tylko w papilotkach, ale także na przykład w wafelkach i w prosty sposób wyczarować z nich lody. Gdy będą gotowe, wystarczy udekorować je odrobiną bitej śmietany i odpowiednio dobranej posypki. Wszystko po to, by osiągnąć efekt zbliżony do zimnego deseru. Metoda stanowi genialną propozycję dla dzieci - babeczki wyglądają apetycznie i łatwiej można je spałaszować, nie brudząc przy tym ubrania.

Muffinki okolicznościowe

Skoro trwa okres świąteczny, warto dodać, że do dekorowania można wykorzystać różnego rodzaju ozdoby okolicznościowe, Te przeznaczone na Boże Narodzenie najczęściej mają kształt gwiazdek, śnieżynek i mikołajów. Puść wodze fantazji i dekoruj!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama