Reklama

Jak zrobić zdrową przekąskę dla dziecka?

Te pyszne batoniki nie wymagają pieczenia, są wegańskie i bezglutenowe, pełne orzechów, migdałów, słodzone naturalnym syropem klonowym. Stanowią doskonałą alternatywę dla batonów ze sklepu. Nie zawierają cukrów rafinowanych ani niezdrowych tłuszczy. Mogą być doskonałą przekąską do szkoły.

Reklama

Składniki:

½ szklanki masła z nerkowców

6 łyżek syropu klonowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki wody

1 szklanka mąki z migdałów

1 i ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

1 łyżka mielonego cynamonu

1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego

szczypta soli

Polewa:

2 łyżki masła z nerkowców

1 łyżka syropu klonowego

¼ łyżeczki cynamonu

1/8 łyżeczki wanilii

1 łyżeczka wody

Wstaw masło z nerkowców na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Następnie przelej do malaksera, dodaj również syrop klonowy, wanilię, wodę i zmiksuj na gładką masę.

W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, płatki owsiane, siemię lniane, cynamon, ziele angielskie i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą. Masa powinna być gęsta i lepka. Przełóż ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę. Rozsmaruj równomiernie. Umieść blaszkę w zamrażalniku na około godzinę.

Przygotuj polewę. Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Wyjmij foremkę z lodówki i polej ciasto przygotowaną polewą. Wstaw ponownie do lodówki. Gdy polewa stężeje pokrój ciasto na paski. Każdy batonik możesz zawinąć w pergamin. Przechowuj je w lodowce, gdyż w temperaturze pokojowej za bardzo miękną.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama