Reklama

Jak zrobić wegańskie, pieczone pączki z wodą różaną?

Tłusty Czwartek już coraz bliżej. To na pewno ulubione święto wielu z nas. Co zrobić kiedy nie możesz jeść tradycyjnych pączków, a wegańskie cukiernicze wyroby trudno kupić. Spróbuj sama przygotować wegańskie pączki w domu. Dodatek wody różanej nada im cudowny, kwiatowy aromat. Przepis na pyszne pączki znajdziesz poniżej.

Reklama

Składniki mokre:

¾ szklanki mleka roślinnego

1 łyżka syropu z agawy

½ łyżeczki octu jabłkowego

¼ łyżeczki stewii

¼ ekstraktu z lawendy

¼ łyżeczki wody różanej

Składniki suche

1 szklanka mąki razowej pszennej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody

¼ łyżeczki soli

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 176 stopni. Wszystkie mokre składniki wymieszaj w dużej misce. Suche składniki wymieszaj w drugiej misce. Foremkę do pieczenia pączków posmaruj tłuszczem. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Podziel ciasto na 12 części i umieść w foremce. Piecz przez około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia a następnie wyjmij z foremki.

Posypka

Składniki:

2 łyżki skrobi kukurydzianej

¼ łyżeczki stewii

½ łyżeczki suszonych płatków róż

Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce. Płatki róż możesz wcześniej utłuc w moździerzu. Posyp pączki tak przygotowanym odpowiednikiem cukru pudru.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama