Reklama

Jak zrobić truskawki w cieście na gofry

Jestem za tym by jeść owoce na śniadanie. Pomimo, że truskawka są otoczone czekoladą i ciastem to wciąż jest owoc. No dobra może nie na śniadanie, ale na słodką i zaskakującą przekąskę. Wyjątkowe truskawki w czekoladzie i otoczce z ciasta na gofry. Oto czego potrzebujesz:

Rzeczy, których potrzebujesz

* 12 dużych truskawek

* 340gram ciemnej czekolady

* olej do smażenia

* 2 szklanki ciasta na gofry

* cukier puder do dekoracji

* 12 patyków na szaszłyki

Ciasto na gofry:

* szklanka mąki pszennej

* szklanka mleka

* jajko

* ¼ szklanki oleju

* pół łyżeczki cukru

* pół łyżeczki proszku do pieczenia

* szczypta soli

Nadziej każdą z truskawek na patyki do szaszłyków. Układaj na blasze wyłożonej papierem. Tak wyłożone truskawki mróź przez 30 minut. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Zanurz każdą z truskawek w czekoladzie, odkładaj na papierze. Truskawki ponownie zamróź, aż czekolada stwardnieje, około 15 minut.

Wlej olej do głębokiej patelni, bądź garnka. Kiedy olej się grzeje przygotuj ciasto na gofry. Zmieszaj składniki ze sobą, oddziel białko od żółtka. Z białka ubijemy pianę. Zmiksować razem na jednolitą masę. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy. Dobrze wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt wolne, dodaj odrobinę mąki. Zanurzaj truskawki w cieście. Smaż w oleju rozgrzanym do 165 st C.

Najlepiej jest smażyć po jednej truskawce naraz. Skorupka powinna być złotobrązowa. Usmażone szaszłyki układaj na papierze papierowym, by odciągnąć nadmiar tłuszczu. Odczekaj 5-10 minut, aby czekolada w środku ponownie stwardniała. Posyp cukrem pudrem do dekoracji.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama