Reklama

Jak zrobić tęczowy tort?

Klasyczny, tęczowy tort uświetni każdą uroczystość. Wygląd tęczowego tortu jest oszałamiający. Możesz go przygotować w dwóch wersjach: dla dzieci (bez alkoholu) oraz dla dorosłych z dodatkiem aromatyzowanego rumu lub wódki. Przygotowanie tortu jest proste, jednakże, ze względu na ilość warstw deseru jest zajęciem nieco czasochłonnym.

Składniki:

4 i ½ szklanki wody

6 galaretek w różnych kolorach

żelatyna w proszku

3 szklanki rumu lub wódki

6 kubeczków jogurtu waniliowego

Butelkę z alkoholem umieść w zamrażalniku na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania tortu. Delikatnie posmaruj foremkę olejem, nadmiar tłuszczu zetrzyj ręcznikiem papierowym. Wlej ¾ szklanki wody do rondla i wsyp jedną łyżeczkę żelatyny. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut, aż żelatyna całkowicie rozpuści się. Dodaj jedna galaretkę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Zdejmij z ognia. Dodaj ½ szklanki zimnego alkoholu. Wymieszaj. Odmierz 15 łyżek galaretki i połącz z jednym kubeczkiem jogurtu. Wylej galaretkę do formy i umieść w lodówce na około 30 minut.

Staraj się nie wydłużać tego czasu ponieważ warstwy galaretek nie połączą się odpowiednio. Na tężejącą galaretkę wylej masę jogurtową. Powtórz czynność z pozostałymi galaretkami. W sumie powinno wyjść 12 warstw. Tort umieść w lodówce na całą noc. Na drugi dzień napełnij dużą miskę ciepłą wodą. Następnie zanurz formę z galaretką niemal do samej krawędzi w ciepłej wodzie na 10 sekund. Umieść talerz na górze i odwróć formę. Galaretka powinna swobodnie wyjść z formy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama