Reklama

Jak zrobić szybkie ciasto z czekoladą?

Niezależnie od tego, jak dokładnie zaplanujemy nasz dzień, nie możemy przewidzieć wszystkiego. Nieoczekiwani goście są już w drodze, a ty nie masz nic słodkiego. Zegar zaczyna wybijać, a ty masz tylko tyle czasu, aby pobieżnie posprzątać dom. Nie chcesz podawać gościom paluszków, krakersów czy ciastek ze sklepu. W takiej sytuacji skorzystaj z naszego przepisu na ekspresowe, czekoladowe ciasto. Wystarczy klika składników i niesamowity deser jest gotowy.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 tabliczka czekolady

1 jajko

płatki migdałowe (opcjonalnie)

Sposób przyrządzania:

Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i delikatnie rozwiń. Czekoladę wyjmij z opakowania.

Wykonanie:

Nie jest ważne, jakiej czekolady użyjesz. Wybierz swoją ulubioną. Ułóż czekoladę na cieście tak, aby z każdej strony został pasek ciasta na szerokość czekolady. Od góry i od dołu wystarczą po dwa centymetry ciasta

Ciasto po bokach czekolady natnij na ukos. Paski mogą mieć szerokość około 1- 2 centymetrów. Nadmiar ciasta od dołu i góry nałóż na czekoladę.

Wykonanie:

Paski po bokach nakładaj na przemian na tabliczkę czekolady. Ciasto powinno być zaplecione prawie jak warkocz. Następnie wbij jajko do miseczki i roztrzep. Posmaruj ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Ciasto możesz posypać płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ciasto przez około 20 minut, aż będzie złotobrązowe i chrupiące.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama