Reklama

Jak zrobić syrop imbirowy?

Gdy dopada nas przeziębienie sięgamy po imbir. Jego działanie zna każdy i nie potrzeba go nikomu przedstawiać. Syrop imbirowy znajdziemy na sklepowej półce. Niestety jest w nim wiele zbędnych dodatków. Taki syrop z łatwością przygotujesz w domu. Poznaj przepis na domowy syrop z imbiru.

Syrop imbirowy świetnie rozgrzewa. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwwirusowe. Stosuj go nie tylko w przeziębieniach. W letnie dni polej nim lody, naleśniki, dodając go do wody sporządzisz wodę imbirową. Sposobów na jego zastosowanie odkryjesz sama.

Do przygotowania syropu imbirowego będziemy potrzebować: 4 szklanki wody, 2 szklanki cukru, 1 duży korzeń imbiru (30g), 10 goździków oraz garnek. Imbir obieramy i kroimy w plasterki, niezbyt cienkie. Wrzuć do garnka wszystkie składniki. Gotujemy na dużym ogniu, aż do zagotowania się. Mieszamy, by cukier rozpuścił się.

Zmniejszamy ogień i dusimy syrop przez 30 do 60 minut. Przykryj garnek pokrywką, uchyl ją by nadmiar pary mógł ulecieć. Gdy mikstura zgęstnieje, zgaś ogień i odczekaj aż przestygnie. Przecedź syrop, przelewając je do małych słoiczków. Imbir i goździki odcedzone z syropu, możesz wykorzystać do przygotowania kolejnej porcji syropu. Tak przygotowany syrop przechowuj w lodówce, do sześciu miesięcy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama