Reklama

Jak zrobić pudding waniliowy?

Pudding zyskuje znaczne grono miłośników i to nie tylko wśród wielbicieli słodkości. Smakuje wybornie, świetnie komponuje się z owocami bądź sosami, jest łatwy w przygotowaniu, a poza tym dostarcza stosunkowo niewiele kalorii. Można go śmiało przyrządzić w kilka chwil w domowym zaciszu i zaserwować gościom w formie apetycznej przekąski. Z pewnością będą zachwyceni. Poniżej garść informacji i wskazówek w kontekście tego, jak zrobić pudding waniliowy.

Zakup składniki

Zanim przystąpi się do przygotowywania puddingu, trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Niezbędne będą cukier (pół szklanki), mąka (3 łyżki stołowe), jajka (jedno całe i trzy żółtka), mleko (2 szklanki), sól (szczypta) oraz - rzecz jasna - wanilia. Wszystkie wymienione produkty muszą zostać użyte w tychże proporcjach.

Pudding gotuj w wodnej kąpieli

Mistrzowie kuchni zalecają, aby pudding gotować w kąpieli wodnej i warto z tej rady skorzystać. Wbrew pozorom nie trzeba wcale posiadać specjalnego naczynia, choć takowe - o nazwie bemar - istnieje i łatwo go nabyć w sklepach. Można po prostu wykorzystać dwa garnki - mniejszy i większy. W tym ostatnim należy zagotować wodę, a następnie umieścić w nim mniejszy garnek.

Jak zrobić pudding krok po kroku?

Woda w dużym naczyniu powinna sięgać 3/4 wysokości mniejszego garnka. To właśnie w tym mniejszym garnku trzeba zmieszać wszystkie wymagane składniki puddingu, czyli 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki mąki i szczyptę soli. Kolejny krok to dodanie jajek. Potrzebne są konkretnie dwa żółtka i jedno całe jajko. Całość trzeba bardzo starannie wymieszać, a następnie wlać dwie szklanki mleka. W trakcie tej czynności masę puddingową również trzeba energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gdy uzyska się pożądaną konsystencję, pudding należy zdjąć z kuchenki bądź płyty i dodać do niego wanilię.

Gotowy pudding wymaga wystudzenia. Warto owinąć go folią. Ten prosty trik zapobiegnie tworzeniu się na deserze niechcianego kożucha.

Pudding ma wiele zastosowań

Duża popularność puddingu raczej nikogo nie powinna dziwić. Jest przepyszny, ma lekką kremową konsystencję i doskonale współgra z owocami i sokami owocowymi oraz aromatycznymi przyprawami. Można go też serwować z pysznymi wafelkami. Apetyczny deser zaspokoi głód na słodycze, nie wywołuje niestrawności, pięknie się prezentuje i z pewnością miło zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama