Reklama

Jak zrobić pudding czekoladowy?

Czekolada cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. To wdzięczny produkt, z którego w łatwy sposób można przygotować naprawdę pyszne rarytasy. W krajach anglosaskich furorę robią puddingi - niekiedy ich forma przypomina nasz rodzimy budyń. Oczywiście, można przygotować je również w piekarniku - nie nastręczają zbyt wielu problemów, za to zachwycają podniebienia domowników oraz gości.

Reklama

Czym jest pudding?

Trudno jednoznacznie określić czym jest pudding. W kuchni brytyjskiej opisuje się go jako potrawę przyrządzaną na słodko lub słono. Niekiedy jest on pieczony, czasem gotowany tradycyjnie lub na parze. Natomiast Amerykanie określają pudding jako deser o zwartej, ale delikatnie płynnej konsystencji, który trochę przypomina budyń. Choć wydawać by się mogło, że jego przygotowanie może nastręczać wiele problemów, przyrządza się go w łatwy sposób i sprosta mu nawet osoba, która nie ma doświadczenia.

Co będzie potrzebne do przygotowania puddingu czekoladowego?

Aby przygotować pudding czekoladowy będzie potrzebnych kilka składników. Przede wszystkim 100 gramów gorzkiej czekolady oraz tyle samo masła. Do tego niezbędne będą trzy łyżki mąki pszennej (albo skrobi ziemniaczanej), ćwierć szklanki drobnego cukru (najlepiej do wypieków) oraz dwa jaja. Dobrze też mieć kokilki albo formy do muffinek wysmarowane masłem. 

Przygotowanie

Na początku należy ostrożnie rozpuścić czekoladę (najlepiej wcześniej posiekaną na mniejsze kawałki) oraz masło w kąpieli wodnej. Jak to zrobić? Wystarczy szklaną bądź metalową miskę ustawić na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy masę, a mąkę, cukier i jajka należy w osobnej misce wymieszać dokładnie mikserem. Gdy osiągną jednolitą konsystencję, należy powoli dodawać czekoladę z masłem ciągle mieszając. Masa powinna być zwarta, gładka i lśniąca. Na koniec nie pozostaje nic innego jak wlać ją do kokilek (natłuszczonych masłem) do 3/4 wysokości (pudding urośnie) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Po tym czasie wierzch powinien być przypieczony (jednak wnętrze będzie płynne).

Jak podkręcić smak puddingu czekoladowego?

Choć smak klasycznego czekoladowego puddingu nie ma sobie równych, to można pokusić się o jego urozmaicenie. Latem idealnie do niego pasować będzie mięta, obronią się same listki bądź przyrządzony na jej bazie smakowity krem. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą do masy dodać chilli - co poprawi metabolizm organizmu i pomoże zrzucić zbędne kilogramy. Niektórzy polecają również dodanie do puddingu sosów: czekoladowego, waniliowego lub owocowego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama