Reklama

Jak zrobić pieczone owoce

Śmiesznie proste pieczone owoce, pożywny deser na świąteczne popołudnie. Owoce również mogą stać się doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, owsianki, podane z lodami, będą wyborne. By przyrządzić ten słodki deser będziesz potrzebować:

Rzeczy, których potrzebujesz

* 2 jabłka

* 2 gruszki

* szklanka świeżej żurawiny

* szklanka ananasa w cząstkach, sok zachowaj

* sok z cytryny

* 1/3 szklanki cukru kokosowy

* łyżka miodu

* łyżeczki cynamonu

* ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

* 120g rozpuszczonego masła

* 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

* 1/3 posiekanych orzechów

Rozgrzej piekarnik do 150 st C. W dużej misze zmieszaj owoce, skrop sokiem z cytryny, odstaw na bok. W drugiej misce zmieszaj rozpuszczone masło, przyprawy, cukier i olej kokosowy.

Dodaj miód i odrobinę soku z ananasa. Zmieszaj owoce z mieszanką masła i przypraw. Przesyp owoce do naczynia żaroodpornego. Resztką roztopionego masła z przyprawami polej wierzch owoców.

Piecz przez godzinę. Orzechy dodaj na końcu. Zamieszaj raz jeszcze i podawaj. Oczywiście możesz orzechy dodać przed końcem pieczenia, jeśli lubisz je pieczone.

Wskazówki

Olej kokosowy po w stawieniu owoców do lodówki ponownie stwardnieje. Przed ponownym podaniem podgrzej owoce.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama