Reklama

Jak zrobić naturalne ekstrakty do ciast i deserów?

Domowy ekstrakt jest bardzo łatwy w przygotowaniu, naturalny i tani. Do jego przygotowania potrzebujemy chęci oraz kilku owoców, liści mięty i… wódki. Wódkę możemy zastąpić brandy lub rumem. Od tej pory twoje ciasta i desery będą mieć niesamowity i naturalny zapach. Dowiedz się jak przygotować taki ekstrakt we własnej kuchni.

Ekstrakt waniliowy

Do otrzymania ekstraktu z wanilii potrzebujemy 3-4 laski wanilii, 250ml wódki i czysty słoiczek lub butelkę z nakrętką. Przed włożeniem laseczek wanilii do słoika, rozcinamy je wzdłuż. Laski wanilii zalewamy wódką i zakręcamy słoik. Mocno potrząsamy i odstawiamy słoik w ciemne i chłodne miejsce. Co parę dni należy słoikiem potrząsnąć. Zostawiamy ekstrakt na 4 tygodnie. Będzie miał barwę ciemno brązową. Wówczas jest gotowy. Przelej do mniejszych buteleczek, jeśli chcesz je dać w prezencie. Do dekoracji włóż połowę laski wanilii do środka butelki.

Ekstrakt cytrynowy

Dwie cytryny dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Skórkę wkładamy do słoika i zalewamy 250ml wódki. Zakręcamy, potrząsamy mocno słoikiem i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Słoikiem należy wstrząsnąć co parę dni. Nim użyjemy ekstraktu musi odstać 4 tygodnie. W takim sam sposób możemy otrzymać ekstrakt z limonki lub pomarańczy.

Ekstrakt miętowy

Liście mięty dokładnie płuczemy i obcinamy łodyżki. Potrzebujemy ich 1 szklankę. Wkładamy je do słoika i delikatnie zgniatamy, by wydobyć z nich olejki. Zalej wódką (250ml), zakręć i mocno potrząśnij. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni należy ekstraktem wstrząsnąć. Po okresie 4 tygodni, ekstrakt miętowy jest gotowy. Będzie w kolorze jasno zielonym, brązowym. Liście należy wyjąć z ekstraktu.

Wszystkie ekstrakty przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama