Reklama

Jak zrobić naturalne barwniki spożywcze?

Białe lub czarne jedzenie nie może być apetyczne. Kolor dodaje naszemu pożywieniu atrakcyjności i sprawia, że wygląda smakowicie, nawet jeśli jeszcze go nie spróbowaliśmy. Jednak zanim ugryziesz kawałek tych kolorowych przysmaków, sprawdź, czy barwniki do nich użyte są naturalne. Sztuczne barwniki dodawane do żywności zawierają chemikalia takie jak pochodne smoły, węglowodory i petrochemikalia. Składniki te nie mają żadnych wartości odżywczych i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów związanych ze zdrowiem i zachowaniem. Z tego też powodu wielu ludzi woli unikać sztucznych barwników. I ty możesz tak zrobić.

Reklama

Czerwony

Buraki mają głęboki i mocny kolor. Mają orzechowy posmak w potrawach, dzięki czemu będą dobrze sprawdzać się w gotowanych daniach. Należy po prostu wycisnąć z nich sok lub zrobić puree. Aby uzyskać buraczany barwnik, należy przygotować:

– 1 szklankę buraków (świeżych lub ze słoika)

– Ilość wody wystarczającą do ich przykrycia

– 2 łyżki octu

1. Włóż buraki do szklanki i dodaj tyle wody, aby je przykryć. Wlej wszystko do garnka i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Wyjmij buraki, kiedy są nieco bardziej twarde niż wtedy, gdy są gotowe do jedzenia.

2. Przecedź buraki i odlej sok. Obierz i pokrój buraki zanim dodasz je z powrotem do soku i pozostawisz na 4 godziny.

3. Przecedź powtórnie sok i odlej co najmniej 3/4 szklanki. Dodaj ocet. Teraz możesz użyć otrzymany płyn jako barwnik.

Żółty

Kurkuma ma jasnożółty kolor i jest doskonała do nadawania koloru potrawom. Aby użyć tego składnika, będziesz potrzebować:

– Kurkumę

– Wodę

– Pojemnik

– Garnek

1. Wlej 2 szklanki wody do garnka i postaw na palniku. Wylej wodę do innego naczynia, kiedy zacznie się gotować.

2. Do miski wlej 1 szklankę wody i wymieszaj ją z kurkumą. Dokładnie połącz oba składniki. W zależności od tego, jaki odcień chcesz uzyskać, możesz dodać więcej wody lub kurkumy.

3. Włóż uzyskaną masę do pojemnika i używaj tak, jak barwnika spożywczego.

Niebieski

Aby uzyskać niebieski barwnik z jagód, będziesz potrzebować:

– 1 szklankę jagód

– Ilość wody wystarczającą do ich przykrycia

– Pojemnik

– Garnek

1. Wsyp jagody do rondelka i dodaj tyle wody, aby były przykryte.

2. Gotuj na wolnym średnio ustawionym ogniu przez około 30 minut, do momentu w którym jagody będą miękkie.

3. Zgnieć jagody widelcem i pozostaw na 5-10 minut, aby puściły sok.

4. Przecedź jagody i przelej sok do pojemnika.

5. Masz teraz niebieski barwnik gotowy do użycia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama