Reklama

Jak zrobić idealne pączki? Ten babciny przepis zawsze się sprawdza

Każdy łasuch z pewnością uwielbia pączki. Są puszyste i mięciutkie. Mogą mieć różnorodne nadzienie oraz polewę. Tą przekąską zajadamy się szczególnie w tłusty czwartek. A że dzień ten zbliża się wielkimi krokami, pyszne pączki można przygotować już teraz! Istnieje wiele odmian pączków na całym świecie. Różnica ta wynika ze sposobu smażenia oraz używania innego rodzaju mąki. Poniżej przedstawiamy przepis na klasyczne pączki, które zrobisz w kilka minut.

Pączki - idealny przysmak na tłusty czwartek

Pączki to przysmak, który z pewnością uwielbia każdy łasuch. Czy to nadziewane marmoladą, różą lub kremem budyniowym, czy polane lukrem lub polewą czekoladową, zawsze smakują obłędnie. Pączkami zajadamy się szczególnie w tłusty czwartek - czyli w dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Najlepiej smakuje te przygotowanie samodzielnie, więc warto znać przepis, który sprawi, że pączki będą idealnie wyrośnięte i puszyste. Korzystały z niego nasze mamy i babcie, wiedząc, że jest sprawdzony i banalnie prosty!

Jak zrobić idealne pączki?

Aby smakowały naprawdę wyśmienicie, należy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki oraz sprawdzony przepis. Poniżej lista rzeczy, które potrzebne ci będą do zrobienia idealnych pączków.

Reklama

Składniki:

· dwie niepełne szklanki mąki (250 g),

· jedno opakowanie suszonych drożdży (7-8 g),

· szczypta soli (2 g),

· jedna łyżka cukru (15 g),

· trzy żółtka,

· pół szklanki ciepłego mleka (125 ml),

· 50 g rozpuszczonego masła (1/4 kostki masła).

Do smażenia użyj najlepiej olej rzepakowy bądź słonecznikowy.

Zobacz także: Faworki Magdy Gessler. Prosty przepis podbije każde podniebienie

Klasyczne pączki: Sposób przygotowania

Przygotowanie pączków nie jest trudne, należy poświęcić temu jednak kilka chwil. Poniżej przedstawiamy krok po kroku przepis idealny.

1. Na początku przesiej mąkę do misy miksera i dodaj cukier, sól oraz suszone drożdże.

2. Całość dokładnie wymieszaj i do środka dorzuć żółtko.

3. Kolejnym krokiem jest dolanie ciepłego mleka. Całość zagnieć, a gdy ciasto zacznie robić się jednolite, dolej do niego rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, mocno je ugniatając. Ciasto można uznać za gotowe, kiedy przestanie się lepić.

4. Obsyp stolnicę mąką i wyjmij na nią ciasto. Następnie dokładnie rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm.

5. Za pomocą szklanki (średnica ok. 8 cm) wyciśnij krążki z ciasta.

6. Na tym etapie można rozpocząć nadziewanie pączków. Użyj do tego ulubionego powidła bądź budyniu. Tutaj wszystko zależy od twojej kreatywności i upodobań. Pączka należy skleić, formując kulkę, którą na koniec trzeba lekko spłaszczyć.

7. Pączki trzeba zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut, a w tym czasie możesz rozgrzewać tłuszcz.

8. Pączki wrzuć na gorący tłuszcz i usmaż na złoty kolor.

9. Następnie słodkości wyjmij na ręcznik papierowy i zostaw, aby obsiąkły z tłuszczu. Na koniec posyp je cukrem pudrem.

Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć smacznego!

Zobacz również:

Pączki ziemniaczane - jak je zrobić?

Prosta tarta cebulowa

Pizza z chleba tostowego. Przepis na pizzę z patelni i z piekarnika

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama