Reklama

Jak zrobić gruszki pod kruszonką

Na chłodne i zimne wieczory, rozgrzewający imbir. I właśnie od jest tutaj kluczem podkreślającym smak tego deseru. Kandyzowany imbir wydobywa jeszcze więcej smaku gruszki, staje się on bardziej wyrazistszy. To idealne połączenie cukru, mąki, migdałów i odrobiny mielonego imbiru. Będziesz chciała zakosztować każdego kęsa jeszcze raz.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

* 60 gram mąki

* pół szklanki cukru

* ¼ łyżeczki mielonego imbiru

* 60 gramów zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w małą kostkę

* ¾ szklanki migdałów w plasterkach

* 2 łyżki zmielonego kandyzowanego imbiru

* 2 łyżki soku z cytryny

* 2 łyżki wody

* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

* 5 gruszek, twarde

* ½ łyżeczki cynamonu

* ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Rozgrzej piekarnik do 190 st C. Natłuść blaszkę do pieczenia i odstaw na bok. Do miski malaksera wsyp mąkę, cukier, mielony imbir. Włącz malakser, mieszaj by kawałki masła roztarły się drobniej. Przesyp mąkę z masłem do miski i palcami ugniataj tak by uformowały się grubsze grudki. Dodaj migdały i wymieszaj. Tak przygotowaną kruszonkę odstaw do lodówki, do czasu, gdy spód będzie gotowy.

Obierz gruszki, wytnij gniazdo nasienne, potnij na ćwiartki. Skrój ćwiartki na plasterki. Przełóż gruszki do miski i skrop sokiem z cytryny. Dodaj zmielony kandyzowany imbir i zmieszaj razem. Obsyp gruszki, cynamonem i gałką muszkatołową.

W małej miseczce połącz wodę z mąką kukurydzianą, otrzymasz papkę. Miksturą polej gruszki i zamieszaj, niech woda z mąką obklei gruszki. Przełóż wszystko do blaszki.

Warstwę gruszek, przykryj przygotowaną wcześniej kruszonką. Piecz od 50 min do 1h, dotąd aż gruszki będą miękkie, a kruszonka ciepła o złotym kolorze.

Jeśli owoce są miękkie, ale góra blada, włącz termoobieg na 4-5 minut by złapała kolor. Podawaj ciepłe, z lodami bądź kapką śmietanki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama